Blaua sašutusi par tiesā iesniegtā iesnieguma nonākšanu plašsaziņas līdzekļos

Jūrmalas domes deputāte Ivetas Blaua (JL), kura ir lieciniece kukuļdošanā apsūdzētā bijušā kūrortpilsētas mēra Raimonda Munkevica ("Jūrmala - mūsu mājas") krimināllietā, paudusi sašutumu par viņas tiesā iesniegtā iesnieguma nonākšanu plašsaziņas līdzekļu rīcībā.

Blaua ar iesniegumu pagājušajā nedēļā vērsās Jūrmalas pilsētas tiesā, lūdzot Munkevicam piemērot papildu drošības līdzekli - liegt tuvoties viņai un Jūrmalas domes ēkai tuvāk par 100 metriem.

Viņas iesniegums tiesai nonācis vairāku plašsaziņas līdzekļu pārstāvju rīcībā un ticis publiskots, par ko domniece ir pārsteigta un sašutusi. "Ja es iesniedzu dokumentus tiesai, tad rēķinos ar kaut kādu konfidencialitāti. Cik tagad var ticēt tiesu varai un cik būt droša par citiem dokumentiem un liecībām?" sacīja Blaua, piebilstot, ka te arī vajadzētu runāt par plašsaziņas līdzekļu pārstāvju ētiku, izmantojot šādu informāciju.

Domniece arī norādīja, ka šādu informācijas publiskošanu uztverot kā zināmu spiedienu uz sevi.

Blaua tagad vērsusies Jūrmalas pilsētas tiesā, lūdzot noskaidrot, kā šis dokuments nonācis plašsaziņas līdzekļu rīcībā.

LETA jau ziņoja, ka Jūrmalas domes sēde, kurā 2.septembrī bija plānots lemt par Romualda Ražuka (PS) atcelšanu no Jūrmalas mēra amata, tika pārtraukta līdz 9.septembrim.

Kā norādīja Ražuks, viņš saņēmis informāciju, ka Jūrmalas tiesā tiks skatīta lieta par papildu drošības līdzekļu piemērošanu kukuļdošanā apsūdzētajam Munkevicam.

"Nevar būt drošs, ka Munkevicam ir deputāta tiesības balsot, tādēļ izsludinu pārtraukumu sēdē līdz 9.septembrim plkst.16," teica Ražuks.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs norādīja, ka viņam atnesta izziņa par to, ka tiesa pieņēmusi izskatīšanai lietu par papildu drošības līdzekļu piemērošanu Munkevicam.

Šo informāciju par tiesas sēdi Ražukam atnesa deputāte Blaua. Viņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka lūgusi tiesai lemt par papildu drošības līdzekļu piemērošanu Munkevicam, jo viņai esot pamatotas aizdomas, ka Munkevics varētu iespaidot viņu kā deputāti un liecinieci. Viņa pauda cerību, ka tiesa nedēļas laikā varētu pieņemt kādu lēmumu.

Arī prokurore Velta Zaļūksne Jūrmalas pilsētas tiesai nosūtījusi ierosinājumu piemērot papildu drošības līdzekļus Munkevicam.

Prokurore ir saņēmusi Jūrmalas domes deputātes Blauas iesniegumu, kurā viņa sūdzas par ietekmēšanu no Munkevica puses.

Iepazīstoties ar Blauas iesniegumu, Zaļūksne pauda viedokli, ka Blauas iesniegumā minētie apstākļi liecina par nepieciešamību apsūdzētajam Munkevicam papildus piemērot vairākus drošības līdzekļus. Prokurore aģentūrai LETA gan šodien nevēlējās atklāt, konkrēti kādus drošības līdzekļus Munkevicam lūgts piemērot.

Likums nosaka: "Ja deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa vai veselības stāvokļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs, viņa pilnvaras var apturēt, pieņemot attiecīgu domes lēmumu..." Likumdošanā gan nav skaidri noregulēts, ka šādos gadījumos, kad domes deputāts ir apsūdzēts kriminālprocesā, tiesa vai cits procesa virzītājs varētu apturēt vēlētas pašvaldības amatpersonas pilnvaras, bet šajā gadījumā, piemēram, Munkevicam tiesa varētu piemērot aizliegumu tuvoties noteiktām personām, proti, Blauai, kā arī aizliegumu izbraukt no valsts.

LETA jau ziņoja, ka 7.septembrī plkst.15 Jūrmalas pilsētas tiesa lems par papildu drošības līdzekļu piemērošanu kukuļdošanā apsūdzētajam Munkevicam.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais