Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

PVD izplata svarīgu atgādinājumu mājdzīvnieku īpašniekiem

© Pixabay

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina (PVD), ka lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums dzīvniekiem, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, dzīvnieku turētāji aicina regulāri veikt suņu un kaķu vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī ziņot veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu.

Atgādinām, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Tomēr ir valstis un reģioni pasaulē, kur trakumsērga ir sastopama klaiņojošu suņu un ielās mītošu kaķu populācijā, tāpēc ir jāuzmanās gan pašiem ceļotājiem, izvairoties no jebkāda tieša kontakta ar nejauši ielās sastaptiem dzīvniekiem, gan jāsargā savi mājdzīvnieki, ja ceļojat kopā ar tiem. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas Latvijā kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem - 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD regulāri veic trakumsērgas monitoringu meža dzīvnieku populācijā. Pozitīvi trakumsērgas gadījumi līdz šim nav konstatēti.