Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Izstrādāta "labas uzvedības rokasgrāmata" politiķu sadarbībai ar ierēdņiem

© Pixabay

Valsts kanceleja izstrādājusi "labas uzvedības rokasgrāmatu" politiķu sadarbībai ar civildienestu, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē sacīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

LETA jau vēstīja, ka Valsts kancelejas direktors un visu ministriju valsts sekretāri vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam un premjeram Krišjānim Kariņam (JV) aicina risināt jautājumu par valsts sekretāru aizsardzību pret ministra politisku izrēķināšanos. Prezidents un premjers atzina, ka viņi iestājas pret politisku izrēķināšanos ar ministriju valsts sekretāriem.

Reaģējot uz notikušo, Valsts kanceleja izstrādājusi "labas uzvedības ABC" politisko amatpersonu sadarbībai ar civildienestu, kas tiks izsūtītā visām ministrijām. Pēc Citskovska teiktā, minētajā rokasgrāmatā ietverti ieteikumi labai un pareizai saziņai starp politiķiem un civildienestu.

Valsts kancelejas izstrādātajās 17 lapaspušu garajās "Vadlīnijās izpildvaras politisko un pārvaldes amatpersonu sadarbībai" apkopta informācija par politisko un pārvaldes amatpersonu statusu un lomu, skaidrotas politisko amatpersonu tiesības dot rīkojumus un uzdevumus ierēdņiem, kā arī sniegti ieteikumi politiķu un civildienesta sadarbībai.

Vadlīnijās sniegti ieteikumi, kā veidot pārvaldes amatpersonu un politisko amatpersonu sadarbību ikdienā. Tāpat dokumentā skaidrots, kā rīkoties pārvaldes amatpersonai, kura ir saņēmusi biroja amatpersonas rīkojumu.

Tāpat atbilstoši Ministru prezidenta aicinājumam Valsts kanceleja patlaban izstrādā risinājums, lai pasargātu civildienestu no politiķu uzdevumā veiktas prettiesiskas rīcības.

"Patlaban par prettiesiskas rīcības konstatēšanu var iedarbināt trauksmes celšanas mehānismu, tomēr plānojam piedāvāt praktiskus risinājumus domstarpību mazināšanai starp politiķiem un civildienestu," klāstīja Citskovskis.

Valsts kancelejas direktors arī atzina, ka pēc vēstules publiskošanas tika saņemti vairāki zvani arī no pašvaldībām, tādējādi problēmu iezīmējot daudz plašāk.