Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"RERE" rokās atkal nodeg unikālas vērtības; 7 mēnešus klusē par izpostīto Siguldas pils interjeru

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde vakar atklājusi būvnieka nolaidību saistībā ar Siguldas Jaunās pils restaurācijas darbiem. Ugunsgrēkā būvnieka darbnīcā iznīcinātas nozīmīgas pils interjera vērtības. Vēl jo vairāk - par notikušo būvnieks informējis pašvaldību tikai 7 mēnešus pēc ugunsnelaimes!

"Ar pusgada novēlošanos Siguldas Jaunās pils restaurācijas darbu īstenotājs PS “RERE BŪVE 1” ir sniedzis informāciju Siguldas novada pašvaldībai par 2019. gada 11.jūlijā notikušu ugunsgrēku apakšuzņēmēja SIA “RERE MEISTARI” darbnīcā, kurā gājušas bojā nozīmīgas Siguldas Jaunās pils interjera vērtības.

Pēc informācijas saņemšanas no Siguldas novada pašvaldības Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir pieprasījusi paskaidrojumus un šobrīd vērtē jautājumu par vainīgo personu saukšanu pie atbildības.

Pārvalde ir neizpratnē par PS “RERE Būve1” rīcību, novilcinot informācijas sniegšanu, tādā veidā laupot iespēju konstatēt patiesos mākslas vērtību zaudējumu apjomus un apstākļus," informē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Jāatgādina, ka 2013. gada jūnijā postošs ugunsgrēks izcēlās Rīgas pils daļā, kas bija nodota RE&RE un Skonto Būve kopsabiedrības «SBRE» rīcībā, lai veiktu restaurācijas darbus. Tad par ugunsnelaimes izcelšanos iemeslu nosauca atklātas uguns avotu - dzirksteli, kvēlojošu cigareti vai jebkuru citu atklātas uguns avotu.

Plānots, ka Siguldas Jaunās pils atjaunošana noslēgsies šovasar, lai Siguldas pils kvartālā varētu sarīkot Opermūzikas svētkus. Pils ekspozīcija tiks iekārtota līdz nākamā gada beigām, vēsta aprinkis.lv.