VID datoru iepirkums bijis ar FM akceptu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veiktais plašais datortehnikas iepirkums veikts ar Finanšu ministrijas (FM) akceptu, aģentūrai LETA apliecināja ministrijā.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" svētdien ziņoja, ka šovasar VID saviem darbiniekiem iegādājies vairāk nekā 2000 jaunu datoru un monitoru, kopā par to samaksājot gandrīz 900 000 latu un, iespējams, pārmaksājot aptuveni 100 000 latu.

Šis ir lielākais datoru iepirkums pēdējā laikā, ko kāda iestāde ir veikusi.

Lai pārrunātu šo informāciju, finanšu ministrs Einars Repše (JL) šodien jau ticies ar VID vadību, aģentūru LETA informēja ministra preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Sarunas laikā VID vadība informējusi, ka šis iepirkums bijis saskaņots ar FM Informācijas un tehnoloģiju padomi, kuru vada FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Šī padome izskata un lemj par visus projektu īstenošanu informācijas tehnoloģiju jomā ministrijā un tās padotības struktūrās. Neviens projekts nevar tikt realizēts, ja šī padome to nav saskaņojusi.

Elektronisko iepirkumu sistēmu organizē un vada Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA). FM padome saskaņojusi iepirkumu caur šo sistēmu, jo tā tiek ietaupīti valsts budžeta līdzekļi - centralizētajos iepirkumos apvienojot vairākus pasūtījumus, arī maziem iepirkumiem tiek iegūtas pircējam izdevīgākas cenas. Tāpat palielinās iepirkumu procesa caurskatāmība, atklātība un informācijas pieejamība, jo informācija par iepirkumiem ir publiski pieejama Elektronisko iepirkumu sistēmā.

Tāpēc tika pieņemt tāds lēmums, ka VID var iepirkt datorus caur VRAA administrēto sistēmu. Taču praksē (ar VID datoru iepirkumu) ir konstatēts, ka šī sistēma nenodrošina iepirkuma izdevīgākas cenas.

Ņemot vērā esošo piemēru, iespējams, līdz šim vēl ir bijuši līdzīgi gadījumi, bet tie palika neatklāti - VRAA ir jāuzņemas atbildība par notikušo iepirkumu, jo aģentūras administrēta sistēma praksē nedarbojas, uzskata Finanšu ministrija.

VRAA vadībai steidzami būtu jāpilnveido iepirkuma sistēma, savukārt pircējiem, bet šajā konkrētajā gadījumā VID vadībai vajadzēja sekot līdzi iepirkuma norisei, ko organizēja VRAA. Tāpēc Finanšu ministrija aicina VRAA, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, kurās padotībā ir aģentūra izstrādāt priekšlikumu sistēmas pilnveidošanai, kā arī FM rosinās Ministru kabinetu (MK) izvērtēt turpmāko lietderību, piešķirot finansējumu šīs funkcijas veikšanai, 2011.gada budžeta sagatavošanas kontekstā.

"Valstij pilnībā ir jāatsākas no tām funkcijām, kas reālajā praksē nedarbojas, bet tam nelietderīgi tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda. Iepirkums ar VID datoriem ir pierādījis, ka Elektronisko iepirkumu sistēma nenodrošina pircējiem izdevīgākas cenas, tāpēc vai nu atbildīgās institūcijas uzlabo sistēmu vai arī MK pamatoti būtu apsvērt iespējas vispār atteikties no šīs funkcijas," uzsvēris Repše.

Kā ziņots, raidījums norāda, ka VID nav centies atrast lētāku piedāvājumu, kā to nosaka Publisko iepirkumu likuma 3.pants - "manta iegūstama īpašumā vai lietošanā par iespējami zemāko cenu". Tā vietā VID darbinieki ir izvēlējušies visvienkāršāko ceļu - nopirkt vairāk nekā 2000 datoru komplektu Elektronisko iepirkumu sistēmā, kas izveidota, lai valsts iestādēm, pērkot papīru, telefona aparātus, galdus un citas nepieciešamas lietas, nevajadzētu katru reizi rīkot iepirkuma konkursu.

VID Datortehnikas uzturēšanas nodaļas vadītājs Ģirts Zemītis norāda, ka svarīgs esot bijis ātrums, jo ar konkursiem esot slikta pieredze - uzvarētājs vai nu atsakās no darījuma, vai sākoties strīdi pretendentu vidū, kā rezultātā VID varot palikt bez datoriem. Līdz šim VID datorus ir īrējis.

Kā vēstīja televīzijas raidījums, šis iestādei ērtākais un ātrākais risinājums, iespējams, valsts budžetam ir maksājis papildu 100 000 latu. "De facto" norādīja, ka jebkurš tirgotājs tik lielam pirkumam - 2100 datoru komplektiem - būtu gatavs iedot vismaz 10%-15% atlaidi.

Aptaujājot datoru tirgotājus, "De facto" noskaidroja - tik liels pirkums pavisam droši var cerēt uz cenu, kas ir par 90 000-108 000 latu mazāka nekā VID samaksātā. Tomēr, pērkot Elektronisko iepirkumu sistēmā, kā to izdarīja VID, nekādas apjoma atlaides nav paredzētas. To atzīst arī Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Māris Krastiņš, kura pārziņā ir elektronisko iepirkumu sistēma.

Tā nu VID bez atlaidēm, bet toties ātri nopirka vairāk nekā 2000 datoru komplektus no firmas "Capital", kas pirms tam VID bija datorus izīrējusi.

Kā norādīja "De facto", visticamāk, VID darbinieki ir zinājuši, ka, pērkot datorus tik lielā apjomā, tos var dabūt lētāk. VID Datortehnikas uzturēšanas nodaļas vadītājs Ģirts Zemītis atzinis, ka pirms šāda pirkuma viņa kolēģi ir veikuši cenu aptauju.

Svarīgākais