Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts amatpersonām līdz aprīlim jāiesniedz deklarācija

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Valsts amatpersonām līdz 1.aprīlim (ieskaitot) ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) deklarāciju par 2019.gadu, norādīja VID pārstāvji.

Atbilstoši VID rīcībā esošajai informācijai deklarāciju par 2020.gadu ir jāiesniedz 56 904 valsts amatpersonām.

Deklarācijas jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Valsts amatpersonas deklarāciju, tāpat kā citus VID iesniedzamus dokumentus, iespējams iesniegt EDS autorizējoties ar internetbankas rekvizītiem.

Lai atvieglotu deklarācijas aizpildīšanu ir pilnveidota EDS dokumenta ievadforma un tie deklarācijas punkti, par kuriem informācija jau ir VID rīcībā, aizpildās automātiski. Savukārt valsts amatpersonai ir pienākums VID atlasīto informāciju pārbaudīt un, ja nepieciešams, precizēt un papildināt.

Valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas un aizpildīšanas kārtība ir noteikta likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un Ministru kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumos Nr.478 "Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti".

Vienlaikus VID vērsa uzmanību, ka valsts amatpersonas deklarācijā ir punkts "Cita informācija", kurā iespējams norādīt informāciju, kas, pēc deklarācijas iesniedzēja ieskatiem, sniedz pilnīgāku priekšstatu par mantiskā stāvokļa izmaiņām deklarēšanas periodā vai paskaidrot ar deklarētajām ziņām saistītas intereses vai citus apstākļus. Aizpildīto deklarāciju pirms iesniegšanas nepieciešams pārbaudīt un, kad deklarācija pārbaudīta, apliecināt deklarācijā norādīto ziņu patiesumu.

Tāpat VID atgādināja, ka atbilstoši normatīviem kredītiestādes sniedz informāciju VID par fiziskās personas konta atlikuma summu iepriekšējā kalendāra gada pēdējās dienas beigās, tādēļ VID aicina būt uzmanīgiem, aizpildot deklarācijas sadaļu par bezskaidras naudas uzkrājumiem.

Iesniegtās deklarācijas iespējams precizēt mēneša laikā pēc tam, kad iesniegtā deklarācija ir publiskota VID Valsts amatpersonu deklarāciju publiskojamajā datubāzē.

Jau vēstīts, ka deklarāciju par 2018.gadu bija jāsniedz 57 029 valsts amatpersonām.