Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ķuzis saņēmis 18 000 eiro atvaļināšanās pabalstu un apjomīgu kompensāciju

© Oksana Džadana/F64

Atstājot Valsts policijas (VP) priekšnieka amatu Ints Ķuzis saņēmis apmēram 18 000 eiro lielu atvaļināšanās pabalstu, kā arī vairākus desmitus tūkstošus eiro par neizmantotiem atvaļinājumiem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Atvaļināšanās pabalsts Ķuzim izmaksāts četru mēnešalgu apmērā, savukārt otra kompensācija veidojas, jo bijušais policijas priekšnieks nav izmantojis 253 atvaļinājuma dienas. Pēc viņa paša teiktā, otrā pozīcija veido vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Tikmēr tapis zināms, ka jaunā priekšnieka meklējumos iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) grib izmantot melu detektoru. Ministrs gribētu to izmantot, piemēram, jautājumot, vai pretendentam ir kāds konts ofšoros, vai viņa ģimenes locekļi ir ieinteresēti kādos iepirkumos.

Ministrs pagaidām nevar pateikt, cik daudz naudas tam no Iekšlietu ministrijas resursiem plāno tērēt. Tāpat viņš nevarēja pateikt, vai pretendents, kurš izkrīt poligrāfa ekspertīzē, automātiski zaudē savu amatu dienestā.

Ķuža līdzšinējie vietnieki Juris Šulte, Andrejs Grišins un Normunds Krapsis vēl skaidri neatbild, vai konkursā piedalīsies.

Šulte un Grišins ar policijas preses sekretāres starpniecību atbild, ka prasība par melu detektoru neietekmēs viņu izvēli piedalīties vai nepiedalīties konkursā. Savukārt Krapsis uzskata, ka šāda prasība demonstrē ministra neuzticēšanos policijas augstākajiem virsniekiem. Tikmēr Ķuzim šī iecere šķiet cilvēktiesības ierobežojoša.

Raidījums vēsta, ka konkursā uz VP šefa krēslu varētu kandidēt arī dienestu sen pametušais kādreizējais Ceļu policijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš, tomēr viņš pats komentāros ir atturīgs. "Tas ir ļoti sensitīvs jautājums, uz kuru es jums pagaidām atbildi sniegt nevaru, jo nav vēl nav nekāda konkursa kā tāda. Šeit jau vairāk iet runa par to, vai Zivtiņš ir gatavs kalpot valstij, vai nav. Tie ir nopietni apsvērumi, nopietnas domas, kuras vēl līdz galam nav izdomātas, tā teiksim," viņš klāstījis.

Tikmēr Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko, vaicāts, vai piedalītos konkursā, raidījumam sacījis, ka šajā gadījumā drīzāk gaidītu piedāvājumu un tad apsvērtu, vai kandidēt vai nē. "Uzskatu, ka patlaban esmu īstā vietā. Un par mani ir cienījamāki kandidāti," viņš atzinis.

Savukārt Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars, kuru aizkulisēs min kā vēl vienu no iespējamiem konkursa kandidātiem, no komentāriem par saviem plāniem atturējās.

Jau ziņots, ka Ķuzim 11.februārī bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā.

Ķuzis VP priekšnieka amatā tika apstiprināts 2011.gada augustā. Līdz tam viņš no 2009.gada bija policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks.

Iekšlietu ministrs paredzējis jauno VP priekšnieku izvēlēties konkursā, kurā kandidāta atbilstību iestādes vadītāja amatam novērtēs ministra izveidota komisija.

Par VP priekšnieka pienākumu izpildītāju pagaidām nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.