Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

FOTO: Misānes bērni noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

© Dmitrijs Suļžics/F64

Svētdien pie Brīvības pieminekļa notika atbalsta akcija Dānijā aizturētās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietā.

Sociālajā tīklā Facebook tiek vēstīts, ka svētdien Misānes bērni nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, to tika aicināti darīt arī citi.

"16.februārī plkst. 12.00 Kristīnes Misānes bērni noliks baltus ziedus pie Brīvības pieminekļa savas mammītes atbalstam. Kā gan var palikt malā un priecāties par saviem ziediem, mīlestību un ģimeni, kad cita sieviete, iespējams, nekad nesatiks savus mīļos. Es nevaru palikt vienaldzīga, tāpēc rīt būšu tur un nolikšu savus baltos ziedus. Par brīvību un mīlestību! Tiekamies rīt tur!" teikts Facebook lietotājas ierakstā.

Tāpat cilvēki ir izveidojuši starptautisku petīciju, kurā iespējams paust atbalstu Misānei.

Par šo Facebook raksta arī bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis.

Viņš aicina Misānes lietā iesaistīties arī valsts augstākās amatpersonas.

"Valsts augstākās amatpersonas - lūdzu esiet kreatīvi un izradiet varoņdarbu! Tauta jums piedos jebkādas citas nepilnības uz ilgu laiku! Esam stiprāki par Dāniju un Dienvidāfriku! (..) Laiks vēl ir līdz 20.februārim! Darbs ir jāpadara līdz galam un Kristīne ir jāizglābj! Tas patiešām ir mūsu nacionālā goda jautājums!" raksta Brēmanis.

Vietnē "Change.org" savākti vismaz 14 000 paraksti par petīciju, pieprasot izdot Latvijai par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzēto Kristīni Misāni.

Petīcijas iniciatore ir Aija Lulle. Viņa vietnē izklāstījusi situāciju, kādā nonākusi patlaban Dānijā apcietinājumā esošā Misāne, aicinot parakstīties par viņas izdošanu Latvijai.

Lulle sola petīciju iesniegt nacionālo valstu valdībām, Eiropas Savienības institūcijām un cilvēktiesību aizsardzības institūcijām visā pasaulē. "Visiem petīciju saņēmušajiem pieprasīsim oficiālu un publisku atskaitīšanos," viņa raksta.

Jau vēstīts, ka Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma neatbrīvot un paturēt apcietinājumā Misāni, kas faktiski nozīmē, ka viņa 20.februārī tiks izdota Dienvidāfrikai (DĀR), aģentūrai LETA apstiprināja Misānes pārstāvji.

Kā ziņoja Latvijas Televīzija, tiesas sēdē Misānes advokāts bija iesniedzis jaunus pierādījumus, lai sieviete netiktu izdota. Advokāts uzsvēris, ka sodam jābūt proporcionālam pret nodarīto, norādot, ka DĀR uz tiesu vien Misānei var nākties gaidīt divus gadus. Savukārt prokurors norādījis, ka Misāne ļoti vēlu nākusi klajā ar jauniem pierādījumiem un ļaunprātīgi novilcinājusi tiesu. Prokurors prasīja, lai Misāne pēc iespējas ātrāk tiktu izdota DĀR.