Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Muižnieks: IZM vajadzētu piestrādāt pie augstskolu reformas

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vajadzētu mazliet piestrādāt pie piedāvājuma augstskolu pārvaldības reformai, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pauda Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā neapstiprinātais Indriķis Muižnieks.

Viņš pauda pārliecību, ka reforma tiek veikta ar "labu nodomu", tomēr, viņaprāt, vajadzētu vairāk piestrādāt, lai būtu skaidrs, par ko tiek runāts - vai par pilnīgu augstskolu padomju veidošanas procesa pārņemšanu valsts kontrolē, vai arī gribam pārveidot universitātes, piemēram, pēc ASV parauga.

"Tās detaļas šobrīd ir mazliet aizdomas radošas," izteicās Muižnieks. No viņa teiktā izriet, ka priekšlikumi padomju iecelšanas un veidošanas kārtībai, kā arī uzdevumiem nav vērsti uz citviet Eiropā piekopto praksi attālināt universitātes no tiešas valsts ietekmes, padarīt to autonomiju spēcīgāku un atbildīgāku.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ir grūti diskutēt par izteiktajiem priekšlikumiem, jo tie neesot precīzi formulēti, bet gan tiek runāts "varbūt darīsim tā, varbūt darīsim šitā".

Pēc Muižnieka sacītā, ir pārspīlēts stāsts, ka augstskolas ir ļoti pret reformām. "Skeptiskums ir par detaļām, nevis par principiem," viņš norādīja.

Muižnieks piekrīt, ka augstskolām jābūt atvērtākām sabiedrībai un sabiedrības locekļus vajadzētu iesaistīt to pārvaldībā.

Runājot par tiesas spriedumu, kas atzīst par prettiesisku valdības lēmumu neapstiprināt viņu LU rektora amatā, Muižnieks pauda pārliecību, ka racionāls lēmums būtu šo spriedumu nepārsūdzēt.

Muižnieks nedomā, ka šis konflikts kļuvis personisks, kā arī viņam neesot nekādu pretenziju pret izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP).

Kā ziņots, 10.februārī Administratīvā rajona tiesa atzinusi par prettiesisku valdības lēmumu Muižnieku neapstiprināt LU rektora amatā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais tiesas spriedums.

Tiesai apmierinot Muižnieka pieteikumu, tā atzina par prettiesisku, kā arī atcēla Ministru kabineta pērnā gada 29.augusta rīkojumu, ar kuru Muižnieks netika apstiprināts LU rektora amatā.

Vienlaikus tiesa nosprieda, ka Ministru kabinetam trīs nedēļu laikā no šā sprieduma spēkā stāšanās dienas atkārtoti jālemj par Muižnieka apstiprināšanu LU rektora amatā, ņemot vērā spriedumā konstatētos faktus un to juridisko vērtējumu. Tāpat tiesa piespieda no valsts par labu Muižniekam samaksāto valsts nodevu - 30 eiro.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Izglītības un zinātnes ministrija aģentūru LETA informēja, ka ministrija iepazīsies ar sprieduma saturu un tuvākajā laikā lems par savu pozīciju un turpmākajiem soļiem.