Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Televīzijas un radio uzraugs strādā pilnā sastāvā

© Inga Nestere/F64

Pēc desmit mēnešu pārtraukuma Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) atkal strādā pilnā – piecu padomes locekļu – sastāvā. Saeima ceturtdien amatos apstiprināja žurnālistus Ievu Kalderausku un Jāni Eglīti. No Saeimas tribīnes gan izskanēja, ka konkurss, kurā amatpersonas izraudzītas, nemaz tik politiski nevainīgs, kā to vēlas pasniegt, nav bijis.

Saskaņu pārstāvošais Vjačeslavs Dombrovskis atgādināja Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājas reiz pausto, ka nevienu amatpersonu nevajadzētu ievēlēt ar opozīcijas atbalstu.

«Strīķes kundze kopā ar šo koalīciju tikko padarījuši jūs par sava politiskā biroja darbiniekiem. Ja jūs domājat, ka jūs pretendējat uz politiski neitrālu profesionāla valsts ierēdņa amatu, tad jūs kļūdāties. Acīmredzot, ka Strīķes kundze kopā ar šo koalīciju jūs redz tieši šai koalīcijai, savai partijai un, iespējams, pat personiski sev par politiski lojāliem cilvēkiem. Un acīmredzot, ka šī politiskā lojalitāte no jums arī tiks pieprasīta. Un šī lojalitāte arī būs garants tam, ka jūs saglabāsiet savus amatus,» savas aizdomas pauda V. Dombrovskis.

Saeimas atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš pārmetumus noraidīja, uzsverot, ka atlases konkurss organizēts maksimāli caurspīdīgi un darīts viss, lai kandidāti nebūtu politiski ietekmējami. Lai gūtu apliecinājumu tam, viņš par savu advokātu aicināja opozīcijā un atbildīgajā komisijā strādājošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvi Māri Kučinski.

Bijušais premjerministrs A. Kaimiņa sniegumu patiešām uzslavēja. «Es varu uzteikt Kaimiņa kungu, jo viņš patiešām turēja savu vārdu un centās pēc labākās gribas,» teica M. Kučinskis. Taču viņš arī norādīja uz to, ka, norobežojot NEPLP locekļu kandidātus no politikas, bijuši arī neveikli momenti.

«Man uzreiz jāsaka, gluži tik nevainīgs jau viņš ārpus politikas arī nebija, īpaši uz beigām [..] viens no labākajiem visās intervijās bija Kārlis Seržants, ko neformāli atzina visi, bet sakot, tas nav iespējams, jo viņš, tā teikt, ir saistīts ar ZZS. Tad vēl bija, protams, polemika zināmā mērā par Putņa [Roberts Putnis, partijas Progresīvie bijušais valdes loceklis] kunga saistībām ar partijām, bet nu beigu izšķiršanās tomēr nu bija tāda, kā ir,» teica M. Kučinskis.

NEPLP nule ievēlētā I. Kalderauska labprāt strādātu vai nu ar komerctelevīziju, vai televīziju jomu kopumā, bet J. Eglītis vēlētos strādāt ar jautājumiem par vietējā satura radīšanu. Tiesa, par jauno padomes locekļu atbildības jomām būs jāvienojas visam padomes sastāvam.

Jaunie NEPLP locekļi atbalsta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošanu, I. Kalderauskai piebilstot, ka jāsaglabā atsevišķas neatkarīgas abu mediju redakcijas.

Saeimas balsojumā I. Kalderauska saņēma 73 deputātu balsis, savukārt par J. Eglīti, kuram tika pārmestas pārlieku lielas simpātijas pret Jauno Vienotību, nobalsoja 70 parlamentāriešu.