Graube sola motivēt cilvēkus strādāt NBS

© Andrejs Terentjevs, f64

Karavīru motivēšana dienēt bruņotajos spēkos un karjeras plānošana ir viena no prioritātēm, ko pēc iepazīšanās ar sistēmu ir izvirzījis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Kā tikšanās laikā ar žurnālistiem sacīja Graube, viņš pārstrādās jeb mainīs veidu, kādā veidā Personāla departaments rūpēsies par karavīru karjeras plānošanu. "Karavīru izvērtēšanas sistēmā šobrīd ir pārāk daudz subjektīvisma. Ne vienmēr labākie nokļūst, kur jānokļūst, tāpēc es ieviesīšu vērtējumu par vērtētāju, uzliekot lielāku atbildību par šo procesu," solīja Graube.

Karavīru vērtēšana, kas notiek katru gadu, ļoti ietekmē karavīra izaugsmi. Jaunā sistēma garantēšot labāku atlasi. NBS sola ieguldīt labākajos karavīros, un tā ir augsta motivācija, uzskata armijas komandieris.

Patlaban karavīru izvērtēšana, iespējams, nenotiek tik objektīvi, tas ir vairāk vienības komandiera subjektīvais faktors, domā Graube. Viņš vēlas, lai arī karavīram no attālākām vienībām būtu vienlīdz lielas iespējas izrauties.

Graube vēlas panākt to, lai katram karavīram individuāli būtu skaidrs, ko viņš darīs pēc diviem gadiem. Ja tiek garantēta karjeras prognozējamība, sistēma strādās ar lielāku atdevi, uzskata NBS komandieris.

"Tās ir konkrētas lietas, kas neprasa līdzekļus, un es to izdarīšu, jo cita ceļa nav. Jāmaina mūsu attieksme. Iniciatīva būs daļa no vērtējuma," sacīja Graube, skaidrojot, ka sagaida no ikviena virsnieka pašiniciatīvu kādu problēmu risinājumiem, nevis sūdzību iesniegšanu, gaidot komandiera viedokli. "Kurš redz problēmu, tas nāk ar priekšlikumu. Es mainīšu šo sistēmu līdz pašai apakšai. Tas ir domāšanas veids, kā sistēmai jāstrādā, nevis pavēļu došana. Man ir skaidrs, kā es to sasniegšu, un apakšā būs konkrētas pavēles."

Graube uzskata, ka pats svarīgākais ir motivācijas jautājums. Nedrošība, kas karavīros radusies saistībā ar reformu NBS, demoralizē sistēmu un neļauj attīstīties.

Runājot par karavīru sociālajām garantijām, kas ir vēl viens motivējošs faktors, Graube solīja stingri pastāvēt uz to, ka patlaban atliktās sociālās garantijas un piemaksas pie budžeta palielināšanas būs pirmā prioritāte. Tāpat Graube pie pirmās iespējas sola uzlabot karavīru dzīves apstākļus, kā arī atjaunot iespējas nodarboties ar sportu, kas patlaban finanšu trūkuma dēļ ir apturētas. Pie sporta zāles un regulāriem treniņiem tiekot vien Speciālās uzdevumu vienības karavīri, bet pārējiem NBS komandieris līdz labākiem laikiem iesaka no rītiem vai vakaros skriet vai braukt ar velosipēdu. Arī pats Graube šonedēļ braukšot Vienības braucienā, jo ikvienam karavīram fiziskā forma ir jāuztur.

Graube uzskata, ka sistēmu vairs nedrīkst satricināt un jābeidz mūžīgās reformas, lai cilvēkiem rastos pārliecība par stabilitātes sajūtu.

"Tā ir psiholoģiski vissarežģītākā lieta - ja nav ticības, kas būs nākotnē," domā NBS komandieris.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais