Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk pašvaldību vēlēšanās, iespējams, varēs balsot jebkurā attiecīgās pašvaldības iecirknī

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija idejiski atbalstījusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rosinātos nosacīti plašus grozījumus vietvaru vēlēšanu procedūrā no 2021.gada.

Kā aģentūra LETA noskaidroja komisijā, deputāti idejiski atbalsta CVK virzītos grozījumus. Paredzēts, ka vēl tiks precizētas sagatavoto likumu grozījumu anotācijas, tāpat ir jāsaņem Finanšu ministrijas atzinums. Pēc tam komisija varēs atgriezties pie tālākas lemšanas par grozījumu virzību.

Grozījumi arī paredz, ka pašvaldību vēlēšanās no 2021.gada būtu ļauts nobalsot jebkurā attiecīgās pašvaldības iecirknī. CVK jau iepriekš norādīja, ka pastāv augsts sabiedrības pieprasījums no iedzīvotājiem pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot jebkurā pašvaldības vēlēšanu iecirknī pēc izvēles. Tāpēc piedāvātie grozījumi paredz, ka vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī.

Tas nozīmētu vēlētāja reģistrēšanu tiešsaistē tajā pašvaldības iecirknī, kur balsotājs ieradies. Vēlētāja pase vai personas apliecība tiks skenēta, izmantojot mobilo telefonu.

Vēlētāju tiešsaistes lietojumprogrammu paredzēts iegādāties no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei 2020.gadā piešķirtajiem 250 000 eiro vēlēšanu procesa nodrošināšanai.

CVK 2021.gadā sistēmas nodrošināšanai būs nepieciešami ap 508 000 eiro. Vēlēšanu komisijā norāda, ka, ieviešot tiešsaistes sistēmu, ap 453 000 eiro tiks ietaupīti, jo vairs nevajadzēšot balsstiesīgajiem izsūtīt paziņojumus, jo viņi vairs nebūs piesaistīti konkrētam pašvaldības vēlēšanu iecirknim.

Tāpat arī paredzēts samazināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku vakarā. Ja līdz šim paredzēts, ka vēlēšanas notiek līdz plkst.22, tad tagad vēlēšanu iecirkņu darba laiku paredzēts noteikt līdz plkst.20. Tas saistīts ar vēlētāju zemo aktivitāti pēdējās vakara stundās.

Reizē no trešdienas uz pirmdienu tiks pārcelta trīs stundas paredzētā iepriekšējā balsošana, lai dotu lielāku iespēju nobalsot tiem, kuri vēlēšanu dienā būs ārvalstīs. Iepriekšējā balsošana būs arī ceturtdien un piektdien. Vēlēšanas paredzētas sestdienā.

Turpmāk arī paredzēts numurēt vēlēšanu zīmes, veicot izlozi.

CVK rosinājusi arī citu grozījumu veikšanu.