Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tadžikistānas pilsonis Latvijā cenšas nelegāli ievest vairāk nekā 33 000 eiro skaidrā naudā

© Romāns Kokšarovs/F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par skaidras naudas nedeklarēšanu pret personu, kura mēģināja ievest Latvijā lielu skaidras naudas summu, to nedeklarējot uz robežas,  informēja VID.

2019.gada jūlijā VID amatpersonas lidostā "Rīga" veica reisa Taškenta-Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi, kuras laikā nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu 1980.gadā dzimušu Tadžikistānas pilsoni, kurš Latvijas robežu šķērsoja pa "zaļo" koridoru, tādējādi apliecinot, ka pie personas vai bagāžā neatrodas preces vai skaidra nauda, kas būtu jādeklarē vai kuru pārvietošana pāri muitas robežai ir aizliegta vai ierobežota.

Veicot padziļināto muitas pārbaudi, personas bagāžā konstatēta nedeklarēta skaidra nauda vairākās valūtās - 6230 eiro, kā arī 30 080 ASV dolāru, 500 Krievijas rubļu un 200 Tadžikistānas somonu, kas kopumā ir ekvivalents 33 304,07 eiro.

Persona tika aizturēta, un ar tiesas lēmumu izņemtā nauda arestēta.

VID informēja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un šogad februārī kriminālprocess nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 195.2 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

VID atgādina, ka 2019.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi regulējumā, tostarp Krimināllikumā, kas paredz, ka par skaidras naudas nedeklarēšanas vai nepatiesas deklarēšanas uz valsts ārējās robežas no 10 000 eiro līdz 21 500 eiro konstatēto faktu fiziskai personai iestājas administratīvā atbildība. Savukārt, ja netiek deklarēta vai nepatiesi deklarēta skaidra nauda, kas pārsniedz 21 500 eiro, persona tiek saukta pie kriminālatbildības.