Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pēc mēneša būs zināms, vai valsts turpinās tiesvedības pret "Parex bankas" bijušajiem īpašniekiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pēc apmēram mēneša varētu būt pabeigts izvērtējums, vai valstij vajadzētu turpināt tiesvedības pret "Parex bankas" bijušajiem īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Viņš norādīja, ka ir nepieciešams juridiskais izvērtējums, lai tostarp saprastu, cik daudz valstij izmaksā šīs tiesvedības un kādu summu būtu iespējams atgūt.

"Mēs gribam saņemt pilnīgi visu, ko ir iespējams saņemt no šiem bijušajiem bankas akcionāriem," uzsvēra Nemiro.

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka pastāv risks neatgūt paredzēto summu. "Es uzskatu, ka šie kungi varētu būt diezgan viltīgi, un tostarp viņi varētu sākt privāto maksātnespēju," pauda ministrs.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka Ekonomikas ministrija un tai piederošais "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" ("Possessor") pēc Kargina un Krasovicka piedāvājuma saņemšanas vērtē iespēju pārtraukt ar abiem desmit gadus ilgušās tiesvedības. Valsts prasību summa pret bijušajiem baņķieriem sasniedz 230 miljonus eiro. Tiesas apmierinājušas prasības aptuveni astoņu miljonu eiro apmērā un 4,5 miljoni eiro jau ir piedzīti. Par pārējo naudu strīdi vēl turpinās.

"Mēs zinām, ka ir ārkārtīgi liela prasība, kura faktiski nesedzas ne ar ko. Līdz ar to mēs tagad saliekam kopā nodrošināto prasības daļu ar to, cik mēs esam iztērējuši izmaksās. Un mēs gribam salikt kopā gan ciparus, gan potenciālās iespējas valstij atgūt līdzekļus, un pārtraukt šo te maksājumu advokātiem," raidījumam jau iepriekš skaidroja ekonomikas ministrs.