Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Par Pabrika padomnieku kļuvis kādreizējās Šķēles partijas kases turētājs Tiesnesis

© Oksana Džadana/F64

Par aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) padomnieku šonedēļ kļuvis kādreizējās politbiznesmeņa Andra Šķēles vadītās Tautas partijas (TP) kases turētājs, pašreizējais Pabrika partijas biedrs Aivars Tiesnesis, kurš par šo darbu mēnesī nopelnīs 2264 eiro, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pabriks raidījumam apgalvoja, ka viņa jaunajam padomniekam būs jāveido labas attiecības ar pašvaldībām, kuru teritorijās ir vai tiek plānoti Nacionālo bruņoto spēku poligoni. Pats Tiesnesis skaidroja, ka jomas, kurās piekritis ministru konsultēt, ir "reformas jautājumi, apgādes, sagādes jautājumi pašvaldības jautājumi, struktūru jautājumi, bet tie nav jautājumi par militāro patronu izmēriem".

Tiesnesim ir agronoma izglītība, bet, pēc paša teiktā, arī ļoti plaša dzīves pieredze, tai skaitā administrācijas, pārvaldes, likumdošanas un saimnieciskajos jautājumos. Viņš no "Attīstībai/Par!" saraksta kandidēja pēdējās Saeimas vēlēšanās, bet netika ievēlēts. Pēc tam viņš kā ārštata padomnieks gadu konsultēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP).

Lielajā politikā Tiesnesis devās 1998.gadā, kandidējot Saeimas vēlēšanās no tolaik tikko dibinātās TP saraksta. Viņš tika ievēlēts parlamentā, pēc tam strādāja par parlamentāro sekretāru pie Aigara Kalvīša Ekonomikas ministrijā, sniedza padomus tā laika finanšu ministram Oskaram Spurdziņam no TP un ieņēma ienesīgus amatus valsts uzņēmumos "Ventspils nafta" un "Latvijas valsts meži". 2005.gadā Tiesnesis kļuva par TP ģenerālsekretāra amatu, kas nozīmēja atbildību par partijas finansēm un politiskās darbības koordinēšanu visā valstī. Savukārt pēc TP likvidēšanas 2011.gadā par Tiesneša gaitām publiski nebija zināms, atzīmēja "Nekā personīga".

Raidījums atgādināja, ka Tiesnesis bija TP ģenerālsekretārs laikā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atklāja korupciju Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas būvniecībā. Tiesībsargi pierādīja, ka izmaksas bija mākslīgi sadārdzinātas. No noklausītas telefonsarunas izrietēja, ka daļai naudas, kas maksāta par mākslīgi sadārdzināto iepirkumu, bija jānonāk arī tolaik par veselības nozari atbildīgās TP kasē. Lietā palicis neatklāts jautājums, kurš TP bija devis pavēli sadārdzināt būvniecības izmaksas un iegūto naudu nogādāt partijai.

Tiesnesis raidījumam noliedza, ka TP būtu iesaistīta minētajās nelikumībās. "No partijas puses tur nebija nekāda ne līdzdalība, ne darbošanās. Tas vairākas reizes ir ticis pārrunāts," raidījumam uzsvēra Pabrika jaunais padomnieks. Pats ministrs norādīja, ka viņam "neviens nekādas baumas neteica" brīdī, kad pieņēma darbā Tiesnesi, un par šo padomnieku ministram nekādu bažu neesot.