Misānes lietā ar bērnu zīmējumiem vēršas pie Dānijas karalienes

JAU ŠODIEN pirmie Latvijas bernu zimejumi Kristines Misanes atbalstam varetu sasniegt Danijas karalieni © #SupportingKristineMisaneandherkids

Kristīne Misāne Dānijā sākusi badastreiku, lai pievērstu uzmanību Eiropas Savienības pilsoņa tiesību neievērošanai. Divas dienas pirms Dānijas apgabaltiesā paredzētās sēdes, kurā plānots pieņemt lēmumu par to, vai K. Misāni atbrīvot, sievieti varētu izdot Dienvidāfrikai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Prasību spēkā uztur Dānijas prokuratūra, Neatkarīgajai pastāstīja Kristīnes māsa Mārīte Batraka. Tikmēr uz Dāniju aizceļojuši Latvijas bērnu zīmējumi. To adresāts ir Dānijas karaliene.

Zīmējumi nosūtīti ar kurjerpasta starpniecību, un šo akciju organizē biedrība Bērnu draugi. Biedrība cer, ka Latvijas bērnu zīmējumi aizkustinās Dānijas karalieni Margrētu II un veicinās Misānei un tās bērniem labvēlīga lēmuma pieņemšanu par viņas neizdošanu Dienvidāfrikai. Pirmos zīmējumus karalienei ir sagatavojuši bērni no Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas un Lapmežciema dienas centra, kā arī akcijā tie iesūtīti no dažādām Latvijas vietām. Zīmējumi ir emocionāli, ar novēlējumiem. Starp zīmējumiem ir arī K. Misānes bērnu zīmējumi. «Pašlaik šie bērnu zīmējumi ir simbols cerībai, labestībai un godprātībai,» saka akcijas idejas autore Iveta Ziemele.

«Bērni ir zīmējuši no visas sirds, tāpēc ceram, ka karaliene sadzirdēs mazo bērnu simbolisko lūgšanu par divu bērniņu māmiņas atbrīvošanu. Laika ir maz - karaliene lēmumu var pieņemt nākamnedēļ, tāpēc arī sūtām jau pirmos zīmējumus. Paldies arī Latvijas vēstniecībai Dānijā, kas uzņēmās svarīgās paciņas nogādi karalienei. Lai arī politiskajā un juridiskajā ziņā lieta ir izsmelta, tomēr ir vēl kāda cerība, kas pavīdēja mediju ziņās, un tā ir Dānijas karaliene. Ja viņa sadzirdētu mūsu emocionālo vēstījumu, tad, iespējams, vēl var paspēt pieņemt būtiskus lēmumus par Kristīnes Misānes neizdošanu Dienvidāfrikai.»

Lai pievērstu uzmanību Eiropas pilsoņa tiesību pārkāpumiem, Kristīne Misāne uzsākusi badastreiku. Starptautiskās organizācijas savos atzinumos ir norādījušas, ka ieslodzījuma vietās Dienvidāfrikā pārkāpj cilvēktiesības. «Šajā sarežģītajā cīņā nav gūta atbilde par to, kā ES valstis aizsargā savus pilsoņus no izdošanas uz trešās pasaules valstīm. Saistošās ES regulas nosaka, ka to nevar darīt, un tas ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums. ES dalībvalstu iedzīvotāji līdz šim jutušies droši un pārliecināti par tiesiskumu ES robežās, tomēr situācija ar Kristīni pierāda pretējo - pat Eiropas Cilvēktiesību tiesa jau vairākas reizes ir atteikusi pieņemt izskatīšanai Kristīnes lietu. Ir satraucoši apzināties, ka Kristīnes vietā faktiski var nonākt ikviens no mums, un paļāvība uz cilvēktiesību ievērošanu un tiesisko aizsardzību ES ietvaros ir izrādījusies liela kļūda,» secina Kristīnes māsa Mārīte Baltraka. Pēc māsas stāstītā, 14. februārī tiesa plānojusi skatīt K. Misānes lietu vēlreiz, tomēr Dānijas prokuratūra plānojusi jau divas dienas pirms tiesas sēdes sievieti nodot Dienvidāfrikas iestādēm. «Divas dienas pēc tam, kad Kristīne jau būs nodota iznīcībai Dienvidāfrikai, par kuras ieslodzījuma vietām trauksmi ir cēlušas starptautiskās organizācijas, tiesai būtu jālemj, vai Kristīne savu sodu, jau vairāk nekā gadu esot apcietinājumā Dānijā, nav jau izcietusi.»

Svarīgākais