Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pārdos Latvijas Radio īpašumā esošās "Kurzemes Radio" akcijas

© F64

VSIA "Latvijas Radio" tiks atsavinātas tā īpašumā esošās AS "Kurzemes Radio" 60 kapitāla daļas, paredz Kultūras ministrija (KM) sagatavotais un šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts.

Kapitāla daļu atsavināšanas process tiks deleģēts AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor". Rīkojuma projektā norādīts, ka tas sagatavots, lai izstrādātu nepieciešamos normatīvos aktus un dokumentus "Latvijas Radio" piederošo "Kurzemes Radio" akciju pārdošanai.

Saskaņā ar Publiskās personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, lēmumu par valstij piederošo kapitāla daļu pārdošanu pieņem un rīkojumu izdod valdība.

Rīkojuma projektā uzsvērts, ka "Kurzemes Radio" darbības mērķis ir komercradio programmu apraide. Tāpat norādīts, ka valsts līdzdalība "Kurzemes Radio" darbībā ir nenozīmīga un tā darbība neatbilst nevienam no Valsts pārvaldes iekārtas likumā minētajiem publiskas personas līdzdalības kapitālsabiedrībā nosacījumiem, tāpēc par atbalstošāko risinājumu atzīstama "Kurzemes Radio" valsts kapitāla daļu pārdošana.

Valsts kapitāla daļas ir jāpārdod saskaņā ar Publiskās personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu. Vispirms pārdevējs piedāvā privātās kapitālsabiedrības dalībniekiem, proti, akcionāriem, kuriem ir pirmpirkuma tiesības, nopirkt valstij piederošās kapitāla daļas statūtos paredzētajā kārtībā un saskaņā ar pārdošanas noteikumiem. Ja akcionāri šīs tiesības neizmanto, kapitāla daļu pārdevējs tās pārdod atklātā izsolē.

Ar 1996.gada "Latvijas Radio" valdes lēmumu tika nolemts piedalīties komercradio "Kurzemes Radio" dibināšanā, piedaloties ar ieguldījumu 60% apmērā no kopējā statūtu fonda, ieguldot pamatkapitālā 1500 latus mantiskā veidā. Patlaban "Kurzemes Radio" reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir gandrīz 98 000 eiro.

"Kurzemes Radio" akcionāri ir AS "Lauku Avīze", kurai pieder 9584 kapitāla daļas 91 048 eiro vērtībā, Ventspils attīstības aģentūra, kurai pieder 525 kapitāla daļas nepilnu 5000 eiro vērtībā, un citi akcionāri, kuriem pieder 124 kapitāla daļas teju 2000 eiro apmērā, kā arī "Latvijas Radio", kuram pieder 60 kapitāla daļas 570 eiro vērtībā.