Izraudzīti Stradiņa slimnīcas un Bērnu slimnīcas padomes locekļi

© Dmitrijs Suļžics/F64

Konkursa kārtībā izraudzīti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) padomes sastāvi, ar kuriem Veselības ministrija (VM) plašāku sabiedrību plāno iepazīstināt pirmdien, 10.februārī, plkst.15, informēja veselības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks.

Latvijas Televīzija (LTV), atsaucoties uz tās rīcībā esošo neoficiālo informāciju, vēstīja, ka PSKUS padomē strādās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) dibinātās politiskās kustības "Par" biedre biedre, bijusī "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. Skvariks aģentūrai LETA gan atturējās komentēt šo informāciju, un arī pati Rubesa norādīja, ka viņai "patlaban nav komentāru par šo jautājumu". Vaicāta, vai piedalīsies pirmdien gaidāmajā universitātes slimnīcu padomju prezentācijas pasākumā, Rubesa atbildēja: "Kad pienāks pirmdiena, tad jūs redzēsiet."

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, izsludinot konkursu uz Latvijas lielāko slimnīcu padomes locekļu amatiem, veselības ministre uzsvēra, ka slimnīcu padomes nebūs izklaides vietas politiķiem. "Tik tālu, cik tā būs mana teikšana un mana atbildība, es varu dot savu godavārdu, ka šīs padomes nebūs politiķu izklaides vietas, bet tajās strādās profesionāli atlasīti cilvēki ar saprašanu gan ārstniecībā, gan uzņēmumu vadībā," pērnajā vasarā intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" pauda Viņķele.

Uzņēmēja Rubesa savulaik ir bijusi SIA "Latvija Statoil" (tagad SIA "Circle K Latvia") izpilddirektore, kā arī vadījusi daudzmiljonu vērto "Rail Baltica" dzelzceļa projektu. Rubesa kandidēja arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās no "Attīstībai/Par!" saraksta, taču netika ievēlēta. Šo pašu politisko spēku pārstāv veselības ministre, kura mikroblogošanas vietnē "Twitter" netieši apstiprinājusi, ka "Rubesa tīri vinnēja" konkursā uz PSKUS padomes locekļa amatu.

Ministre publiski noraida šaubas par konkursa godīgumu, kā arī uzsver, ka Rubesa, kaut arī ir partijā un startēja vēlēšanās, nekad neesot bijusi politiķe. "Jā, partijas biedrs un pat vēlēšanās piedalījies automātiski nenozīmē politiķis. Vēl vairāk - pat ne katrs Saeimā ievēlētais ir politiķis," tviterī apgalvo Viņķele.

Kā ziņots, nolūkā veicināt lielāku atklātību kapitālsabiedrību darbībā un ieviest starptautiski atzītus labas pārvaldības nosacījumus, VM pagājušajā gadā izsludināja konkursus uz PSKUS, BKUS un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) padomju locekļu amatiem. Tagad, noslēdzoties pretendentu izvērtēšanas procesam, katrā no universitāšu slimnīcu padomēm konkursa kārtībā esot izraudzīti trīs pārstāvji, pārstāvot savu kompetences jomu - pārmaiņu vadības, finanšu, kā arī veselības aprūpes, pavēstīja Skvariks. Viņš piebilda, ka RAKUS padomes sastāvs tiks prezentēts nevis pirmdien, bet nedaudz vēlāk.

Pirmdien gaidāmajā preses konferencē, kas norisināsies PSKUS 8.korpusa zālē, piedalīsies veselības ministre Viņķele, VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs, abu izvēlēto padomju pārstāvji, kā arī personāla atlases kompānijas SIA "Executive Search Baltics" pārstāvji, kuri veica universitāšu slimnīcu padomju locekļu amata kandidātu sākotnējo atlasi un novērtēšanu.

Svarīgākais