Cilvēki pārsteigti: no aptiekām "pazudušas" sejas maskas

© AFP/SCANPIX/LETA

Laikā, kad mediji visā pasaulē ziņo par saslimšanas gadījumiem ar jauno koronavīrusu, izrādās, ka daudzās aptiekās Latvijā šobrīd nemaz nav nopērkamas sejas maskas.

Portāls "liepājniekiem.lv" vēsta, ka sejas maskas teju pazudušas arī no aptiekām šajā pilsētā.

“Mūsu aptiekā sejas maskas ir izpirktas. Iepriekš saņēmām trīs iepakojumus, katrā pa 50 maskām, un pusstundas laikā tās visas izpirka. Cilvēki pirka uzreiz visu iepakojumu. Joprojām nāk pircēji un jautā pēc tām, taču mums nav kur maskas pasūtīt, jo šo apsēju nav arī noliktavās. Ir sākusies kaut kāda ažiotāža, manuprāt, nepamatota,” saka “Andreja aptiekas” Liepājā darbiniece Jūlija Bļinova.

Šī prece vairs nav nopērkama arī “Eiroaptiekā” tirdzniecības centrā “Kurzeme”, tikmēr “Benu” aptiekā Ludviķa ielā vakar vēl nelieli masku krājumi bija pieejami.

Liepājas ielās cilvēki ar sejas aizsargmaskām gan nav manāmi. Aptieku darbinieki spriež, ka, iespējams, liepājnieki veido apsēja krājumus gadījumā, ja koronavīruss tomēr skar arī Latviju. Savukārt “Eiroaptiekas” darbiniece zina stāstīt, ka sejas aizsargmaskas izķertas arī citviet Eiropā, tāpēc liepājnieki tās pērk un sūta saviem tuviniekiem ārzemēs.

Arī raidījums "Bez Tabu" ceturtdienas vakarā informēja, ka sejas maskas nav atrodamas arī daudzās aptiekās Rīgā, turklāt tās beigušās arī noliktavā.

Tiesa, Liepājas Reģionālās slimnīcas epidemioloģe Mārīte Kūla atgādina, ka sejas maskas jāvalkā tad, ja cilvēks ir saslimis ar kādu vīrusu slimību un grib pasargāt apkārtējos ļaudis no saslimšanas, jo vīruss izplatās no elpceļiem runājot, klepojot, šķaudot. Maskas lietošanai der tikai vienu reizi, un tās nekādā gadījumā nav paredzētas ne mazgāšanai, ne atkārtotai lietošanai.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais