Ģimenes pabalstu vasarā nesaņem

Astoņi lati – tik liels pašlaik ir ģimenes valsts pabalsts, ko vecāki saņem par katru bērnu. Taču vasarā daudzas ģimenes, kurās atvase beidza pamatskolu, saskārās ar situāciju, ka pabalstu pārtrauca maksāt.

"It kā nieks, bet parāda valsts attieksmi – taupa santīmu uz katru bērnu," Neatkarīgajai atzina daudzbērnu māmiņa Vita. Izrādās, tāda ir jaunā kārtība – ja bērns beidz skolu, pabalstu pārtrauc maksāt, ja turpinās mācīties un nesaņems stipendiju, astoņus latus maksās atkal.

Vasarā nemaksā

Vitas atvase šāgada jūnijā absolvēja pamatskolu, protams, bija skaidrs, ka bērns turpinās mācības. Vita jūlijā pamanīja, ka vairs netiek pārskaitīts ģimenes valsts pabalsts – astoņi lati nav liela summa, taču ģimenei ar vairākiem bērniem būtiska, turklāt, kā spriež Vita, to, ka pabalsts netiek samaksāts, pamana visas ģimenes.

Viņa vērsās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), lai uzzinātu, kas tie ir par jauniem noteikumiem, jo no pieredzes zināja, ka par vecāko meitu pabalstu turpināja maksāt līdz pat 19 gadiem. Vita saņēma atbildi, ka izlaiduma klasēs skolēniem ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc no 1. jūlija. "Par izlaiduma klasēm uzskatāmas 9. un 12. klase. Saņemot informāciju par to, ka 9. klašu audzēkņi sāk mācības 2010./2011. gadā, ģimenes valsts pabalstu izmaksās arī par vasaras mēnešiem no 1. jūlija līdz 30. septembrim," teikts Vitai adresētajā atbildē. Taču, tā kā VSAA informāciju no Izglītības ministrijas saņem ap septembra vidu, pabalsts, iespējams, tiks izmaksāts tikai oktobrī. Varot saņemt no skolas izziņu par to, ka bērns turpinās mācības, un personiski iesniegt VSAA, tad pabalstu saņemtu agrāk.

Būtiska summa

Kāpēc izveidota tāda sistēma, ka vecākiem, ja vēlas agrāk atsākt saņemt pabalstu, jāiet ar izziņām, Vita nesaprot. Līdzīgā situācijā kā viņa nonākušas vairākas ģimenes, apzināja Neatkarīgā, taču daudzas par šo pabalstu nesatraucas, jo tas ir neliels. Tiesa, trūcīgām ģimenēm vai daudzbērnu ģimenēm astoņi lati ir būtiska summa. Turklāt daudzbērnu ģimenēm pabalsts (to tagad maksā neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē par katru astoņus latus) samazinājies – par desmit līdz divdesmit latiem.

Interesanti, ka VSAA atbildē ģimenei arī raksta, ka pabalstu par bērnu, kas mācās profesionālajā skolā, var saņemt tikai tad, ja viņš nesaņem stipendiju. Tātad, ja mācās sliktāk un stipendiju nesaņem, tad iegūst pabalstu, bet, ja mācās labi, tad zaudē ģimenes pabalstu – spriež vecāki.

Saistīts ar skolu

"Jā, ģimenes valsts pabalsts vienmēr ir bijis saistīts ar skolu. Šī sasaiste sākas pēc bērna 15 gadu vecuma sasniegšanas," Neatkarīgajai atbild Labklājības ministrijā (LM). Ja ģimenes valsts pabalstu uzskata par universālu pabalstu – kā atbalstu ģimenei par bērnu, kāpēc tas sasaistīts ar skolu, kāpēc to maksā tikai tad, ja bērns nesaņem stipendiju, – ģimenes pabalsts taču nav skolas pabalsts? Arī tad LM atbild, ka pabalsta mērķis ir sniegt atbalstu ģimenei ar bērnu.

LM speciālisti atsaucas uz Valsts sociālo pabalstu likumu, kurā teikts, ka pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena līdz 15 gadiem, bet, ja ir vecāks par 15 gadiem, mācās vidusskolā vai profesionālajā skolā un nav stājies laulībā, tad pabalstu maksā līdz 19 gadiem.

No LM sniegtās atbildes var secināt, ka izmaiņas ieviestas pagājušajā gadā, nosakot, ka izlaiduma klasēs izglītojamiem pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1. jūliju.

***

UZZIŅAI

• Pabalsta saņemšanai izziņa no skolas, kas apliecina, ka bērns turpina mācīties vispārizglītojošā skolā, nav nepieciešama (dati tiek saņemti no IZM)

• Izziņas nepieciešamas arodvidusskolu un tehnikumu audzēkņiem, jo informāciju par šiem audzēkņiem VSAA no IZM nesaņem, kā arī, ja vēlies saņemt agrāk vasarā nesamaksāto pabalstu

Svarīgākais