Izveido Tieslietu padomi

© F64

Tiesneši atvēruši vēsturisku lapaspusi Latvijas tiesu sistēmas vēsturē – ievēlot trūkstošos dalībniekus, tā nodibinājusi Tieslietu padomi.

Ar balsu vairākumu tās rindās turpmāk strādās Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese Ināra Jaunzeme, Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Ilze Freimane, Tukuma rajona tiesas tiesnese Adrija Kasakovska, Bauskas rajona tiesas tiesnesis Aigars Sniedzītis, Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Andris Strauts un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence.

Saeimas juridiskās komisijas pārstāve Solvita Āboltiņa (JL) norāda, ka šis ir tikai kompromisa modelis, un cer, ka padome strādās atbildīgi, nevis "ķeksīša pēc".

Paradoksāli, taču valdība šo vairāk nekā piecpadsmit gadu loloto institūciju atstājusi bez finansējuma. Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs situāciju salīdzina ar skolēnu autobusu. "Mēs jau varam iekāpt tajā busiņā, pasēdēt un izkāpt, taču vajag degvielu, kas to visu kustinātu!" saka AT priekšsēdētājs. Finanšu ministrijai tika lūgti nedaudz vairāk kā 40 000 latu, ar ko varētu nodrošināt trīs štata vietas, kas nepieciešamas padomes biroja izveidei. Tomēr AT saņēmusi atteikumu, un starp rindām noprotams, ka nauda netiks piešķirta arī 2011.–2012. gada budžetā, tāpēc AT būs jāiztiek ar jau esošajiem līdzekļiem. Tomēr tieslietu ministra vietas izpildītājs Imants Lieģis (PS) sola, ka pagaidu finansējumu varētu piešķirt viņa pārstāvētā ministrija.

Tieslietu padome apvienos visu līmeņu tiesu institūcijas un izstrādās konkrētus piedāvājumus iekšējo lietu risināšanai. Viens no akūtākajiem jautājumiem ir tiesnešu atalgojums. Pārsvarā padomē darbosies tiesas pārstāvji, kā arī Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs, tieslietu ministrs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors, Zvērinātu advokātu padomes, Zvērinātu notāru padomes un Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāji.

Visi padomes locekļi strādās sabiedriskā kārtā un atalgojumu nesaņems. Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesei I. Jaunzemei nauda nav izšķiroša. "Atalgojuma jautājums nav apspriežams! Patlaban saistībā ar funkciju auditu valsts pārvaldē izskan ļoti bezatbildīgi viedokļi par institucionālām pārmaiņām, pievienošanām, likvidēšanām, kur nav lēmumam pamatojuma. Šo darbu uztveru kā misiju," viņa uzsver.

Svarīgākais