Bērni lūdz Dānijas karalienei glābt Misāni

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Jau vairākas nedēļas cilvēki Latvijā satraukti seko līdzi Dānijas cietumā esošās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietai. Kā zināms, tad sievietei draud izdošana Dienvidāfrikai, kur cietumā viņai nāktos pavadīt vairāk nekā 10 gadus. Lai nepieļautu šādu scenāriju palīdzīgu roku centušies sniegt pat bērni.

Kā raksta portāls "lsm.lv", tad Dānijas cietumā esošās Kristīnes Misānes glābšanā iesaistījušies Latvijas bērni - desmitiem zīmējumu, kuros attēlota mamma, jau ceturtdien, 6. februārī, ar vēstniecības starpniecību tiks nosūtīti Dānijas karalienei, lūdzot sargāt Misāni un viņas bērnus.

Jau vēstīts, ka Dānijas tiesa pagājušajā ceturtdienā nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Latvijas pilsoni Kristīni Misāni.

Misānes pārstāvji ziņu aģentūrai LETA norādīja, ka tiesas sēdē tika lemts par Misānes paturēšanu apcietinājumā vai atbrīvošanu, jo Dienvidāfrikas republika (DĀR) nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā. .

Preses paziņojumā citēta Misānes māsa Mārīte Batraka, kas norādījusi, ka viņai radušās bažas, ka Dāniju un DĀR vieno "slēpta politiska vienošanās". Viņa paudusi pieļāvumu, ka minētā vienošanās varētu būt saistīta ar to, ka DĀR izdeva kriminālvajāšanai Dānijai smagos noziegumos apsūdzēto Dānijas pilsoni Britu Nielsenu.

Misāne ir arī vērsusies pie Latvijas Ģenerālprokuratūras, lūdzot veikt viņas nopratināšanu Dānijas cietumā.

Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska aģentūrai LETA norādīja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sazinājies ar Latvijas vēstnieci Dānijā Aldu Vanagu, kura telefoniski apliecinājusi gatavību pieņemt un nodot Ģenerālprokuratūrai Misānes pašrocīgi uzrakstītu liecību.

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Svarīgākais