Krīze dejotprieku nav nokāvusi

© F64

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu jaunus dalībniekus vilina arī visdažādāko pieaugušo deju kursi Latvijā – jau ar nākamo nedēļu var sākt mācīties dejot valsi, tango, rumbu, kvikstepu, džaivu, flamenko, līnijdejas, vēderdejas, salsu, bačatu, flamenko, go–go dance. Neatkarīgās aptaujātie deju skolotāji atzīst, ka šoruden interese par deju kursiem ir lielāka nekā pērn.

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu jaunus dalībniekus vilina arī visdažādāko pieaugušo deju kursi Latvijā – jau ar nākamo nedēļu var sākt mācīties dejot valsi, tango, rumbu, kvikstepu, džaivu, flamenko, līnijdejas, vēderdejas, salsu, bačatu, go-go dance (dejas pie stieņa) un citas. Neatkarīgās aptaujātie deju skolotāji atzīst, ka šoruden interese par deju kursiem ir lielāka nekā pērn.

Vieni dejotgribētāji dodas uz nodarbībām, Bauskas ikgadējā kantri festivāla, Riga Salsa Festival vai TV raidījuma Dejo ar zvaigzni iedvesmoti, citi vēlas vienkārši izdejoties, jo tas šobrīd ir viens no lētākajiem un veselīgākajiem izklaides veidiem.

Karstasinīgā salsa

Pateicoties Latvijā organizētiem salsas festivāliem (tādi Latvijā notiek kopš 2004. gada), tajā skaitā Riga Salsa Festival, un iespējai ļauties šai karstasinīgajai dejai gandrīz ik vakaru kādā no Rīgas kafejnīcām, Latvijā salsa kļūst arvien populārāka. Šo deju Rīgā var apgūt vismaz deviņās Salsas skolās – Baila Rico, Viva La salsa, Salsa Lovers, Salsa Carnaval, Nianse, Mambo Loco, That Dance Studio, Ritmo de Salsa –, kā arī citur.

Deju skolā Ritmo de Salsa šoruden salsas mācīties gribētāju ir tik daudz, ka klubs ir izsludinājis papildu iepazīšanās nodarbību. Pirmā notika vakar, otra ieplānota pirmdienas vakarā. Deju skolas vadītājs Raimonds Neatkarīgajai pieļāva, ka ekonomiskā situācija, visticamāk, ir nostabilizējusies. Pagājušajā gadā valdīja lielāka neskaidrība valstī, kas, protams, ietekmēja arī izklaides industriju. Šobrīd cilvēki ir apraduši ar situāciju un izrēķinājuši, ko var atļauties. Tā kā salsu iespējams dejot katru vakaru kādā no Rīgas kafejnīcām un lielākoties bez maksas, tad, protams, ir pieaugusi arī interese iemācīties šo deju.

Ritmo de Salsa treneri – Raimonds, Zane un Inese – salsu māca dejot tā, lai šo deju varētu dejot jebkurā salsas klubiņā, pat ar nezināmu partneri. Tas nozīmē, ka dejas kompozīcija netiek iestudēta – tā ir katra konkrētā pāra brīva improvizācija. Lai to iemācītu, nodarbības laikā partneri mainās – tā ir tradicionāla salsas mācīšanas metode pasaulē. Turklāt tas nodrošina to, ka nodarbības laikā izdejoties var visi. Nevienam nav jāsēž malā tāpēc, ka pāris nav ieradies. Turklāt salsu, pēc Raimonda vērtējuma, pasaulē vairāk dejo stiprā dzimuma pārstāvju, un arī Latvijā puiši šo deju iecienījuši vairāk nekā citas dejas.

Raimonds stāsta, ka pasaulē ir vairāki salsas stili, no tiem pieci populārākie – Ņujorkas, Kubas, puertorikāņu, Losandželosas, Kolumbijas. Latvijā visvairāk tiek dejota salsa Losandželosas, Kubas un nu jau arī Ņujorkas stilā. Ritmo de salsa iecerējusi iesācēju grupām mācīt tieši šo stilu, jo ballītēs un kafejnīcās vairāk tiek spēlēta salsa Ņujorkas stilā. Salsas deju skolās var apgūt arī citas salsas radinieces, piemēram, bačatu, ruedu, merengi.

Gatavojoties ballēm

Balles dejas – lēno valsi, Vīnes valsi, kvikstepu un citas – piedāvā apgūt deju studija Balle, Manieres, Nianse, deju centrs Forte, Rihtera deju skola, Deju studija 7, ko vada Agita un Valerijs Mironovi, Valda Škutāna un Aleksandras Kurusovas deju klubs un citi.

Pieprasījums pēc balles deju apguves parasti palielinās pirmskāzu laikā, jo daudzi jaunie pāri vēlas viesus pārsteigt ar īpašu deju, kā arī pēc Dejo ar zvaigzni raidījumiem. "Tā kā pa vasaru grupu nodarbības nenotiek un tās atsāksies teju teju, pagaidām nevaru spriest, vai dejotgribētāju būs vairāk nekā pērn. Vasarā lielākoties notiek individuālas nodarbības jaunajiem pāriem, kuri vēlas iemācīties dejot kāzu valsi un kādu citu deju. Un šovasar tādu pāru tiešām bija daudz vairāk nekā pagājušajā gadā," Neatkarīgajai stāstīja Valdis Škutāns, kurš deju soļus māca tandēmā ar Aleksandru Kurusovu.

Valda un Aleksandras deju klubā uz nodarbībām tiek gaidīti pāri. "Mēs esam sapratuši, ka salikt vienā pārī svešus cilvēkus nav labākais variants deju apgūšanai. Deja savā ziņā ir intīms process, un tad cilvēku savstarpējās simpātijas spēlē lielu lomu. Tas nenozīmē, ka dejot kopā varētu tikai vīrs un sieva. Uz dejām var nākt kopā ar draugu, radinieku, darbabiedru vai kādu citu. Galvenais ir atrast tādu, ar ko kopā ir vēlme dejot," sacīja V. Škutāns.

Daļā deju studiju neprasa ierasties uz nodarbībām kopā ar savu partneri. Tomēr nenoliedzami pārim ir priekšrocības. Daļa studiju piedāvā atlaides, turklāt tā ir garantija, ka nevajadzēs nodarbībā dejot vienatnē.

Kopības sajūta

Pirms divpadsmit gadiem pāris nedēļas pēc pirmā Bauskas kantrimūzikas festivāla līnijdeju soļus Latvijā nelielai entuziastu grupai parādīja igauniete Kaja Segere, ko bija uzaicinājusi līnijdeju aizsācēja Latvijā Dzintra Rozīte. Šo gadu laikā šīs dejas aizrāvušas dejotājus visā Latvijā. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 70 aktīvu līnijdeju grupu, to vidū – Jitterbug, Kickin Star, Accordance, Wendendance, Jautrie zābaciņi, Daiļās dārznieces un citas.

"Līnijdejas krīze nav skārusi," Neatkarīgajai optimistiski teic līnijdeju grupas My Way vadītāja Baiba Bierne. Iespējams, tāpēc, ka līnijdejas ir vienas no demokrātiskākajām dejām. Tās dejo gan vīrieši, gan sievietes. Tām nav obligāti nepieciešams partneris, un tās var dejot jebkurā vecumā. Turklāt tās dod arī kopības sajūtu.

Starp vārdiem līnijdejas un kantri dejas nav liekama vienlīdzības zīme. Kantri dejas ir tikai viena daļa no līnijdejām. Linedance jeb dejās līnijās dejo rokenrolu, valsi, rumbu, polku un daudzu citu stilu mūziku. Vienas sezonas laikā B. Bierne saviem dejotājiem iemāca apmēram 150 deju. "Visas dejas iemācīties nav iespējams. Pat vienai un tai pašai melodijai ir vairākas horeogrāfijas, kur nu vēl dziesmas, pie kurām iespējams dejot," saka My Way vadītāja, pieļaujot, ka kopumā pasaulē ir simtiem tūkstošu līnijdeju horeogrāfiju, iespējams, pat miljons. Līnijdejotāji, nonākuši citā valstī darba darīšanās vai atpūtas braucienos, pamanās arī atrast līnijdeju klubiņus. Pat aizbraucot, piemēram, uz Austrāliju, nemaz nerunājot par Ameriku, kur šīs dejas ir ļoti populāras, vismaz dažu deju horeogrāfijas noteikti būs pazīstamas un līdzi dejojamas.

Kopš 2006. gada Latvijā tiek organizēti arī starptautiski līnijdeju čempionāti, kas dod iespēju pilnveidoties un sasniegt augstāku meistarību.

Eksotikas vilinājums

Aptuveni pirms desmit gadiem Latvijā ienāca vēderdejas un ļoti strauji tās kļuva populāras. Atšķirībā no balles deju studijām un salsas skolām, kur parasti ierodas pa pāriem, uz šīm dejām dodas lielākoties dāmas. Arī strip dance, strip plastic un go–go (dejas pie stieņa) galvenokārt mācās daiļā dzimuma pārstāves. Taču šīs dejas var mācīties arī kungi.

Ekipējums

Deju apgūšana ir viens no lētākajiem izklaides veidiem. Deju nodarbības cena šobrīd svārstās no 2 līdz 5 latiem, turklāt, lai sāktu mācīties dejot, nav nepieciešams nekāds īpašs ekipējums. Vienīgais, ko uzsver gandrīz visas deju skolas, – uz nodarbībām jāņem līdzi maiņas apavi. "Salsu visērtāk ir mācīties dejot ar apaviem, kas nedaudz slīd. Sākumā noteikti nav nepieciešami nekādi speciālie deju apavi," sacīja Raimonds.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais