Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Baltijas mediju alianses" lieta: NEPLP sadarbojies ar Valsts Drošības dienestu

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir sadarbojusies ar Valsts Drošības dienesta (VDD) veikto izmeklēšanu "Baltijas mediju alianses" lietā, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš LTV sacīja, ka nevar komentēt notikušās procesuālās darbības "Baltijas mediju alianses" objektos.

"Mūsu sadarbību un esošo kriminālprocesu, un vakar notikušās [VDD operatīvās] darbības es nevaru komentēt. Tas, ko es varu apliecināt, ka mēs esam sadarbojušies ar Valsts Drošības dienests (VDD)," sacīja Āboliņš.

Tāpat viņš norādīja, ka NEPLP "Pirmā Baltijas kanāla" patiesā labuma guvēja pārbaudi sākusi vēl pirms Valsts Drošības dienesta (VDD) 4.februārī veiktajām operatīvajām darbībām "Baltijas mediju alianse" telpās.

Taujāts, vai tas varētu būt Eiropas Savienības Padomes sankcijām pakļautais Jurijs Kovaļčuks, Āboliņš norādīja, ka to nevar komentēt, jo "Pirmā Baltijas kanāla" patiesā labuma guvēju pārbaude patlaban notiek.

Kā ziņots, NEPLP pērnā gada novembrī nolēmusi Latvijas teritorijā aizliegt retranslēt vairākus Krievijas televīzijas kanālus. NEPLP bija saņemta valsts drošības iestādes sniegta informācija, ka patlaban Latvijā retranslējamo programmu sarakstā ir vairākas programmas, kas iekļaujas tāda Krievijas mediju holdinga sastāvā, kura viens no patiesajiem labuma guvējiem ir iekļauts to personu sarakstā, pret kurām Eiropas Savienības Padome noteikusi sankcijas par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu.

Atbilstoši NEPLP rīcībā esošajai informācijai programmu "Vremja: dalekoje i blizkoje"; "Bobjor"; "Dom Kino"; "Dom Kino PREMIUM"; "Muzika Pervogo"; "O!"; "Pojehali"; "TELECAFE"; "Peterburg - 5 kanal" viens no patiesā labuma guvējiem ir Eiropas Savienības Padomes sankcijām pakļauta persona Jurijs Kovaļčuks.

Izvērtējot saņemto un NEPLP rīcībā esošo informāciju, padome nolēmusi aizliegt izplatīt šīs programmas visā Latvijas teritorijā visos NEPLP uzraudzībā esošajos publiskajos elektroniskajos sakaru tīklos uz laiku līdz Eiropas Savienības Padomes noteikto sankciju par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu atcelšanai pret konkrētu personu (vai personu loku), kura ir tieši vai netieši saistīta ar norādītajām programmām.

SIA "Baltijas mediju alianse" ietilpst televīzija "Pirmais Baltijas kanāls", reklāmas aģentūras "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls" un "Baltijas mediju reklāma", reklāmas un mediju aģentūra "Ren TV Baltic", televīzijas kanālu izplatītājs "Tem LV" un izdevniecības nams "Print Media", kā arī laikraksti "MK Latvija" un "MK Estoņija" un to interneta versijas.

Kopumā "Baltijas mediju aliansē" ietilpst 25 televīzijas kanāli Baltijā. Uzņēmums producē vietējās televīzijas ziņas Latvijā un Igaunijā.

Jau ziņots, ka VDD sāktajā kriminālprocesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu viens no aizdomās turētajiem ir SIA "Baltijas mediju alianse" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Latvijas valstspiederīgajam Solodovam pieder 50% uzņēmuma kapitāla daļu, bet otri 50% pieder Krievijas valstspiederīgajam Aleksejam Pļasunovam.

Solodovs ir "Baltijas mediju alianses" valdes priekšsēdētājs kopš tā dibināšanas 2007.gadā. Kopā ar viņu valdē darbojas arī Pļasunovs, liecina "Firmas.lv" dati.

Kā ziņots, VDD otrdien, 4.februārī, veicis vairākas kratīšanas Rīgā un Tallinā. Kratīšanas veiktas 2019.gada 19.decembrī sāktā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 84.panta 3.daļas - par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Kā informē VDD, dienas gaitā sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju (KAPO) tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas ar aizdomās turētajām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē, kā arī Tallinā, to laikā iegūstot lielu skaitu dokumentu un datu nesēju.

"Izmeklēšanā iegūtā informācija rada pamatu aizdomām, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās nodrošinājusi piekļuvi finanšu un saimnieciskajiem resursiem lielos apmēros personai, pret kuru vērstas Eiropas Savienības sankcijas par darbībām, ar ko tiek grauta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība," teikts VDD izplatītajā paziņojumā.

Minētajā lietā patlaban divām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss un noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vēl vairākām personām ir noteikts procesuālais statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Lai izmeklēšana varētu noritēt netraucēti, VDD no plašākiem komentāriem par šo gadījumu pagaidām atturas.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.