Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Koronavīrusa draudi: Veselības ministrija būs atbildīga par iespējamo seku likvidēšanu Latvijā

© AFP/SCANPIX/LETA

Veselības ministrija (VM) būs atbildīga par koronavīrusa iespējamo seku likvidēšanas pasākumu kopumu, otrdien lēma Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā krīzes vadības padome.

Valsts kancelejā aģentūru LETA informēja, ka krīzes vadības padome pieņēma zināšanai veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) un iesaistīto institūciju ziņojumus un nolēma, ka VM ir atbildīgā institūcija, kas, saskaņā ar Nacionālās drošības likumā un Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas plānā noteikto, vada un koordinē preventīvo, gatavības, reaģēšanas, kā arī iespējamo seku likvidēšanas pasākumu kopumu.

Savā darbībā VM vadīsies pēc Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām un Valsts katastrofu medicīnas plāna.

Paredzams, ka VM nodrošinās uzticamas informācijas pieejamību sabiedrībai par epidemioloģiskās situācijas attīstību un rīcību iedzīvotājiem VM, Slimību profilakses un kontroles centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mājaslapās un sociālo tīklu platformās, kā arī proaktīvi konsultēs iedzīvotājus un iesaistīto institūciju amatpersonas par nepieciešamajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem saistībā ar koronavīrusu.

VM arī nodrošinās regulāru un atbilstošu informācijas apmaiņu ar PVO, Eiropas slimību profilakses un kontroles centru un Eiropas komisijas Katastrofas pārvaldīšanas koordinācijas centru.

Krīzes vadības padome arī nolēma, ka VM noteiktā kārtībā ir tiesības reaģēšanas un iespējamo seku likvidēšanas pasākumos iesaistīt valsts un pašvaldības institūcijas, juridiskās un fiziskās personas un citus resursus, kā arī izmantot un prasīt papildināt Valsts materiālajās rezervēs esošos resursus.

Tāpat citu nozaru iesaistītajām institūcijām un pašvaldībām būs jāsniedz nepieciešamais atbalsts VM, savukārt veselības nozares institūcijām jāseko līdzi epidemioloģiskās situācijas attīstībai un jārīkojas saskaņā ar PVO rekomendācijās un Valsts katastrofu medicīnas plānā noteikto.

Nepieciešamības gadījumā veselības ministre varēs rosināt sasaukt krīzes vadības padomi, lai lemtu par nepieciešamo papildu pasākumu īstenošanu un resursu piesaisti.

LETA jau vēstīja, ka pēc otrdien notikušās krīzes vadības padomes sēdes amatpersonas paziņoja, ka panikai par koronavīrusa iespējamu izplatību Latvijā nav pamata, turklāt visi atbildīgie dienesti ir sagatavojušies, ja gadījumā šis vīruss Latvijā tiks konstatēts.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc sēdes sacīja, ka patlaban Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusu, turklāt atbildīgie dienesti regulāri apmainās ar informāciju un ir sagatavojušies jebkādai rīcībai, ja gadījumā Latvijā tiks konstatēti saslimšanas gadījumi ar šo vīrusu. "Vienīgais, ko varu ieteikt, - mazgājiet rokas," piebilda Kariņš.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) aicināja informāciju par koronavīrusu meklēt uzticamos avotos, kā piemērus minot Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas, kur tiek ievietota visa aktuālā informācija par to, kā rīkoties mediķiem un iedzīvotājiem.