Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Valmierā veidos profesionālā dienesta rotas un izvietos bruņutehniku

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Nodrošinot Latvijas teritoriālo aizsardzību, bruņotie spēki Valmierā veidos divas jaunas profesionālā dienesta rotas, kas nozīmē, ka minētajā pilsētā bāzēsies arī kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas un pašgājējhaubices, pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Nodrošinot Latvijas teritoriālo aizsardzību, jau iepriekš Latgalē, Lūznavas militārajā bāzē izveidota profesionālā dienesta vienība un vairākas no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices. Lielākā daļa kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas un pašgājējhaubices patlaban bāzējas Ādažos.

"Lai varētu veiksmīgāk nodrošināt Latvijas teritoriālo aizsardzību ir nepieciešams izveidot profesionālo dienestu Ziemeļvidzemē, tādējādi izvairoties no spēku koncentrācija tikai Ādažos. Rotu izveidošana Valmierā nenozīmē Ādažu bāzes noplicināšanu," norādīja ministrs.

Rotu izveidošanas projekts Valmierā noslēgsies pēc vairākiem gadiem. Patlaban konkrētu tehnikas daudzumu ministrs neminēja, taču apliecināja, ka Ziemeļvidzemes lielākajā pilsētā varētu atrasties aptuveni desmit pašgājējhaubices.

Jau ziņots, ka no Lielbritānijas iegādātās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas un no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices patlaban ir vienīgā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bruņutehnika, taču sagaidāms, ka nākotnē tiks ieviesta arī cita veida bruņutehnika.

Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens šonedēļ vienojušies izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. NBS pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021.gadā. Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni desmit gadu laikā.

Tāpat Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) citā iespējamā iepirkumā analizē valstu piedāvājumus par bruņotu automašīnu iegādi. AM iepriekš bija uzrunājusi 12 valstis, kuras varētu Latvijas armijai vērienīgā iepirkumā piegādāt bruņotas automašīnas jeb 4x4 taktiskās platformas.