Laika zīmju vērotājs prognozē, vai februāri maz sagaidīsim ziemu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Šī ziema mūs noteikti nav lutinājusi ar ziemai raksturīgajiem laikapstākļiem. Lai gan ilgtermiņa prognozes vēl janvāra pēdējā nedēļā neliecina par ilgstoša sala iespējamību, laika zīmju vērotājs V.Bukšs prognozē, ka februārī, iespējams, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -10 grādu atzīmei.

Kā savā publikācijā norādījis V.Bukšs, tad par laikapstākļiem februāri daudz varot spriest no tā, kādas bijušas janvāra pēdējās dienas. "Ja šajās dienās nav sala, tad tas būs februārī. Ja janvāra beigās daudz nokrišņu, tad februārī maz. Savukārt laika apstākļi 24. un 25. janvārī norādīja uz agru pavasari jau februāra beigās," uzsver V.Bukšs.

"Ņemot vērā laika apstākļus 1. un 27. decembrī (Latvijas austrumos neliels sniedziņš, ziemeļu un rietumu puses vējiņš, temperatūra ap 0), tad ziemas otrais mēnesis būs aukstāks nekā janvāris un temperatūru ziņā tuvu vidējam, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņi tuvu vidējiem rādījumiem. Austrumlatvijā pārsvarā tas būs sniegs, slapjš sniegs. Tuvāk jūrai - lietus. Temperatūru svārstības februārī rādās būt kā zāģa zobi - te uz augšu, te atkal uz leju. Daždien pietuvojoties +5, +8 grādiem, reizēm naktīs nokrītot līdz -10, -15 grādiem," vēsta laika zīmju vērotājs.

Arī februāra vidū, viņaprāt, gaidāmi līdzīgi laikapstākļi. Būšot vējains, gaidāms neliels sniegs un lietus. Gaisa temperatūra ap 0 grādiem.

Tiesa, mēneša otrajā pusē, iespējams, sagaidīsim vairāk saulainu dienu. "Ja laikā ap 20., 22. februāri naktīs vēl dažviet temperatūra var sasniegt -10, -15 grādu atzīmi, tad mēneša beigās saulainās pēcpusdienās temperatūra var paaugstināties līdz +8, +10 grādiem. Bez ievērojamiem nokrišņiem. Šajās dienās tad arī varam sagaidīt pirmos pavasara vēstnešus - lauku cīruļus, ķīvītes un māju strazdus."

Jau vēstīts, ka nākamnedēļ gaisa temperatūra var būtiski pazemināties, prognozē sinoptiķi.

Nākamnedēļ Latviju sasniegs vēsāks gaiss. Prognozes pagaidām ir mainīgas. Iespējams, būs tikai neliels un īslaicīgs sals, bet pastāv arī iespēja, ka izveidosies sniega sega un gaisa temperatūra dažās naktīs vietām valstī noslīdēs līdz -10 grādiem.

Mēneša prognoze gan nav būtiski mainījusies - februāra lielāko daļu gaidāms Latvijas ziemai neraksturīgi silts un mitrs laiks.

Iespēja, ka mēnesis kļūs par siltāko novērojumu vēsturē, ir mazāka nekā janvārī, jo 1990.gada februārī vidējā gaisa temperatūra sasniedza pat +3,4 grādus. 1989.gada februāris pagaidām ir otrais siltākais - tā vidējā temperatūra bija +2,1 grāds, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)