Vecāķu pludmalē aizlūgs par jūru

Vides aizsardzības klubs 5.septembrī plkst.15 aicina uz Vecāķu pludmali, kur notiks gadskārtējā "Lūgšana pie jūras", aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības kluba (VAK) biroja vadītāja Ieva Rožukalne.

"Sadosimies rokās pie Baltijas jūras, skaitīsim lūgšanu jūrai un paši sev - lai esam dzīvi, veseli, dot un sargāt spējīgi," aicina pasākuma rīkotāji.

VAK uzsver, ka Baltijas jūru vajag arī sargāt, palīdzēt atveseļoties un ļaut atjaunoties, nevis tikai izmantot saimnieciskiem mērķiem.

"Baltijas jūra ir piesārņotākā, apdraudētākā, kuģu transporta visbiezāk "apdzīvotā" jūra pasaulē. Un cilvēkam vēl nav gana - tas grib to te padziļināt, te aizbērt, te salikt zem ūdens caurules, te uzstādīt vēja rotorus. Baltijas jūras krastos dzīvo septiņu valstu iedzīvotāji, un ir pienācis brīdis domāt gan valstiski, gan individuāli: vai atstāsim saviem pēctečiem tīru, veselīgu jūru, kuras veltes tie varēs izmantot, vai smirdošu, mirušu ūdens platību, pie kuras pat saulrietu negribēsies atnākt paskatīties?" vaicā Rožukalne.

Plkst.16 notiks pārgājiens uz Mangaļsalu, kura laikā apmeklētāji varēs uzzināt par Mangaļsalas dabas un kultūras vērtībām.

Mangaļsala ir teritorija, kas robežojas ar Piejūras dabas parku, tādēļ šī teritorija tika saudzēta pat padomju laikos. Te ir koncentrētas ne tikai piejūrai raksturīgas dabas vērtības, bet arī vēsturiskie forti, kas te ir saglabājušies no cara laikiem.

VAK aicina rīdziniekus izstaigāt vietu, kuru iecerēts pilnība pārveidot - Mangaļsalas simtgadīgajā mežā paredzēti 17 jauni apbūves gabali, galvenokārt - mazstāvu namu celtniecībai.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Rožukalne, minētajā teritorijā pirms namu celtniecības nepieciešams ierīkot dambi, taču Latvijas likumi paredz, ka dambi pirms apbūves celt nedrīkst.

"Ja Rīgā ir tik daudz nesakoptu, neapbūvētu teritoriju, kāpēc ir jāceļ mājas neskartā mežā?" vaicā Rožukalne.