Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju piekrīt, ka pirmskolas pedagogu algas jānodrošina no valsts budžeta

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Līdzdalības platformā ManaBalss.lv vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstījušies par Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) iniciatīvu "Novērst diskrimināciju pirmsskolas izglītības pedagogu nodarbinātībā". Drīzumā iniciatīva tiks iesniegta Saeimā un tas nozīmē, ka parlamenta deputātiem būs jālemj par pirmsskolas pedagogu atalgojuma lielumu un izmaksas kārtību.

"Sirsnīgs paldies ikvienam, kurš parakstījās! Tas ir ļoti liels atbalsts pirmsskolas pedagogiem, kuri ikdienā rūpējas par mūsu mazajiem! Šie paraksti noderēs, lai risinātu gadiem samilzušās problēmas un lai pedagogu darbs tiktu vairāk novērtēts. Iegūtie paraksti būs ļoti nozīmīgi, lai atgādinātu politiķiem arī par priekšvēlēšanu solījumiem un valdības rīcības plāna izpildi," uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga. Arodbiedrības vadītāja aicina turpināt parakstīties par šo iniciatīvu platformā ManaBalss.lv, lai parakstu izvērtēšanā, ko nosaka normatīvo aktu procedūra, skaits nesaruktu zem 10 000.

LIZDA iniciatīvas "Novērst diskrimināciju pirmsskolas izglītības pedagogu nodarbinātībā" būtība ir - panākt, lai pirmsskolas pedagogiem turpmāk atalgojumu maksātu no valsts budžeta, nevis no pašvaldību kā tas ir šobrīd. Proti, patlaban pirmsskolas pedagogu maciņa biezums ir atkarīgs no pašvaldības izpratnes un finansiālās rocības.

"Saeimā mudināšu deputātus uz šo jautājumu skatīties plašāk. LIZDA uzstās, lai tiktu novērsta nevienlīdzība pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē. Arī OECD izglītības eksperti ne reizi vien ir uzsvēruši, ka ir jāveido stratēģiska pieeja, lai uzlabotu pirmsskolas pedagogu darba kvalitāti un motivāciju. To noteikti veicinātu atalgojuma pieaugums, slodzes veidošanās pārskatīšana, profesijas prestiža celšana, " norāda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA pētījumā iegūtā informācija no visām 119 pašvaldībām atklāj nevienlīdzību pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē. Tikai 48 pašvaldībās pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem tiek nodrošināta pilna darba slodze - 40 stundas nedēļā. Vairumā, 93 - pašvaldībās, pirmsskolas pedagogiem par darbu ar pusotra līdz četru gadu vecajiem bērniem maksā 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, kas, atbilstoši pedagogu algu paaugstināšanas grafikam ir minimālā alga par likmi. Augstākā likme pirmsskolā ir noteikta Carnikavas novadā - 1 006 eiro. Vairāk par noteikto zemāko mēneša darba algas likmi maksā tikai piektdaļā pašvaldību. Ar LIZDA pirmsskolas pētījuma rezultātiem var iepazīties: https://bit.ly/315n6KB