Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā izveidota jauna digitālā platforma HIV pacientiem

© F64

Latvijā ir izveidota jauna digitālā platforma, kuras mērķis ir veicināt cilvēku, kas dzīvo ar HIV, savstarpējo saziņu un sociālos kontaktus, informēja HIV pacientu atbalsta biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks.

"Dažādos pētījumos par vienu no sāpīgākajām problēmām cilvēki, kas dzīvo ar HIV, nosauc atstumtību un komunikācijas trūkumu. Viņi neatklāj savu HIV+ statusu apkārtējiem, baidoties no nosodījuma un pazemojumiem, un cīnās ar savām bailēm un sajūtām pilnīgi vieni," klāstīja Veiķenieks.

Viņš skaidroja, ka citi savukārt savu statusu atklāj un rezultātā tiek izolēti no sabiedrības, jo draugi un tuvinieki novēršas. HIV stigma Latvijā diemžēl ir ļoti spēcīga, pauda Veiķenieks, piebilstot, ka tādēļ biedrībā iecerēts, ka forums ir no HIV stigmas brīva vide.

Foruma izveidošanas mērķis ir radīt platformu, kur cilvēki, kas dzīvo ar HIV, varēs attālināti satikties un sazināties. Arī šo cilvēku tuvinieki varēs piedalīties forumā, lai iegūtu informāciju un mazinātu savas nezināšanas radītās bailes, klāstīja Veiķenieks.

Slēgtais forums ir pieejams interneta vietnē "www.parhiv.lv" un tās uzturētājs ir pati biedrība. Vispārējā informācija ir pieejama latviešu un krievu valodā, bet forumā nav noteikti valodas lietojuma ierobežojumi.

"Ceram, ka forums kļūs par vērtīgu sarunu vietu gan cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV, gan viņu draugiem un tuviniekiem, jo tā ir iespēja nepalikt vienam ar saviem jautājumiem un savu stresu, bet gan runāt par to ar cilvēkiem līdzīgā situācijā," klāstīja Veiķenieks.

Vienlaikus mājaslapā ir iespēja uzdot jautājumu ārstam, un tiek garantēts, ka divu darba dienu laikā atbildi uz jautājumu sniegs ārsts infektologs vai, ja nepieciešams, citas specialitātes ārsts. Mājaslapā ir pieejama visaptveroša informācija par šo diagnozi, proti, kas ir HIV, kā notiek inficēšanās, kā to diagnosticē, kādas ir slimības attīstības fāzes un kā rīkoties, ja tiek konstatēts HIV.

Digitālā platforma tapa projektā "Uz HIV pacientu orientētas veselības aprūpes modeļa izveides iniciatīva. 90-90-90. Latvijas versija", kura mērķis bija apzināt esošās HIV aprūpes sistēmas trūkumus no pacienta viedokļa un piedāvāt risinājumus. Projektā, ko atbalstīja "ViiV Healthcare Positive Partnership", vienojās trīs partneri - biedrība "Agihas", biedrība "Apvienība Hiv.lv" un SIA "GlaxoSmithKline Latvia".

Projekta laikā uz HIV pacientu aprūpes tematiku gan pacienti, gan ārsti un citi iesaistītie palūkojās no pacientu skatu punkta, analizējot cilvēka dzīves posmus, emocijas un vajadzības. Rezultātā tapa virkne ieteikumu, arī digitālās platformas izveide kā risinājums informācijas trūkumam un sociālai atstumtībai.

Slimību kontroles un profilakses centra dati liecina, ka pērn 1.janvārī Latvijā bija 7669 HIV pacienti, tostarp 1937 AIDS slimnieki un 2034 mirušie gan no HIV, gan AIDS. Veiķenieks aģentūrai LETA klāstīja, ka patlaban aptuveni puse pacientu nesaņem terapiju. Vienlaikus vairāku valstu sadarbības pētījumā par HIV pacientiem, kuri neapzinās savu diagnozi tika konstatēts, ka aptuveni trešdaļa inficēto nezina, ka ir inficēti ar HIV.

Lai nokļūtu pie šāda secinājuma pētnieki izmantoja matemātiskās modelēšanas metodi. Latvijas gadījumā pētījumu izstrādāja Rīgas Stradiņu universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes docente Anda Ķīvīte-Urtāne.