LM nekomentē funkciju optimizēšanas projektu, jo tas esot tikai melnraksts

Funkciju vērtēšanas darba grupas sagatavotais ziņojums par priekšlikumiem valsts budžeta finansēto funkciju optimizēšanai ir tikai pirmais darba materiāls, kuru pagaidām Labklājības ministrijas (LM) speciālisti izvērtēs un tikai tad sniegs savu atzinumu, aģentūrai LETA norādīja LM pārstāve Ilona Jurševska.

Pēc viņas sacītā, tas ir pirmais materiāls, kas nosūtīts ministriju speciālistiem tālākai dokumenta izskatīšanai, tāpēc pagaidām LM to nevēlas komentēt.

Ar savu viedokli ministrija nāks klajā vēlāk, kad būs skaidrība par konkrēti veicamiem pasākumiem.

Neoficiāla informācija liecina, ka LM tiek piedāvāts bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanas jomā daļu funkciju nodot nevalstiskajam sektoram, tā ietaupot līdz 40 000 latu gadā, nodarbinātības speciālajā budžetā pārskatīt izmaksu apjomu un periodus, ietaupot līdz 7,4 miljonus latu, kā arī personificēt ģimenes pabalstu izmaksas sistēmu, tos izmaksājot tikai trūcīgām personām, savukārt funkcijas administrēšanu nododot pašvaldībām, to integrējot ar garantētā minimālā ienākuma līmeņa pabalsta izmaksām, ietaupot ap 10 miljonus latu.

Pēc Reformu vadības grupas iniciatīvas un iepriekšējo gadu valsts budžeta sagatavošanas pieredzes, 2010.gada 9.jūlijā tika izveidota Funkciju izvērtēšanas darba grupa, kurā piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvji.

Funkciju izvērtēšanas darba grupā piedalījās arī Valdības un nevalstisko organizāciju sadarbības memoranda padomes deleģētā biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse", kura atbilstoši iepriekš izstrādātiem kritērijiem katras nozares funkciju vērtēšanā iesaistīja nozarē kompetentas un nozari pārzinošas organizācijas.

Visos Funkciju vērtēšanas darba grupas priekšlikumos norādītie samazinājumi konkrētas funkcijas izpildei ir indikatīvi un var tikt izmantoti diskusijai un lēmumu pieņemšanai par finanšu līdzekļu samazinājumu, pieņemot ikgadējo valsts budžeta likumu.

Ministriju priekšlikumi tiek gaidīti līdz šā gada 6.septembrim, lai Funkciju vērtēšanas darba grupas sagatavoto ziņojuma projektu un ministriju sniegtos komentārus vienotā paketē varētu izskatīt Reformu vadības grupas kārtējā sēdē, kuru plānots sasaukt šā gada 8.septembrī.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais