Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Teju pusei iedzīvotāju grūtības izdevumus sabalansēt ar ienākumiem

© Ilze Zvēra/F64

Nedaudz vairāk nekā pusei iedzīvotāju ir bijušas grūtības veikt regulāros maksājumus finanšu trūkuma dēļ, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktais pētījums. Ļoti bieži ar šo problēmu saskaras pieci procenti aptaujāto, paretam – 33 procenti.

Lielākās grūtības ar laicīgu rēķinu nomaksu ir iedzīvotājiem 45 līdz 63 gadu vecumā, ar pamatizglītību un zemiem ienākumiem, dzīvojošiem ārpus Rīgas.

Tāpat teju ceturtajai daļai aptaujāto iedzīvotāju, kuri pēdējo trīs gadu laikā ir ņēmuši kredītu bankā vai pie nebanku kredītdevēja, ir bijušas problēmas vai sarežģījumi ar kredīta atmaksu noteiktajā termiņā. Galvenais iemesls, kāpēc rodas problēmas atmaksāt kredītu noteiktajā termiņā, ir bijuši dažādi neplānoti tēriņi, ienākumu samazināšanās, grūtības atlikt naudu kredīta atmaksai. Visbiežāk kredīta atmaksas problēmas tiek risinātas, vēršoties pie kredītdevēja un kopīgi meklējot risinājumu.

Aptuveni 55 procenti iedzīvotāju labi tiek galā ar sabalansēšanu ar izdevumiem. Grūtības tas sagādā 40 procentiem. Lielākoties šādu apgalvojumu izteica aptaujātie ar zemāku ienākumu līmeni.

Populārākais finanšu uzkrājuma veids ir bezskaidra nauda bankas kontos (44%). Faktori, kas visvairāk traucē veidot finanšu uzkrājumus, iedzīvotāju vērtējumā ir nepietiekami/zemi ienākumi (60%), neskaidrība par nākotni un neuzticība naudas sistēmas stabilitātei.

Lielākā daļa aptaujāto (63%) pēdējo trīs gadu laikā nav ņēmuši kredītu bankā vai pie nebanku kredītdevēja, bet aptuveni puse no tiem, kas naudu ir aizņēmušies, to ir darījuši pie nebanku kredītdevēja. Aptauja atklāja, ka biežāk no nebanku kredītdevējiem aizņemas cilvēki ar zemiem ienākumiem, un kā galvenais mērķis, kāpēc tiek ņemts kredīts pie nebanku kredītdevēja, tiek minēta transportlīdzekļa iegāde vai remonts (26%). Galvenais iemesls, kādēļ tiek izmantoti nebanku kredītdevēja pakalpojumi, nevis veikts aizņēmums bankā, tiek minēts, ka ir iespējams ērti un ātri noformēt aizdevumu (65%). Šobrīd lielākajai daļai (60%) ir kāds spēkā esošs kredīts pie nebanku kredītdevēja. Viens kredīts ir 30%, divi - 15%, trīs līdz četri - 9%, pieci līdz deviņi - 5%, 10 un vairāk - 1%. Visbiežāk izmantotais aizdevuma veids pēdējo trīs gadu laikā ir aizdevums ar maksājumu grafiku (termiņš līdz pieciem gadiem)/patēriņa kredīts. To ir izmantojuši 45% iedzīvotāju, kuri pēdējo trīs gadu laikā ir ņēmuši kredītu.

PTAC vērtējumā pozitīvi ir tas, ka vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto iedzīvotāju (73%), kuri pēdējo trīs gadu laikā ir ņēmuši kredītu, norāda, ka viņiem nekad nav bijušas problēmas vai sarežģījumi ar kredīta atmaksu noteiktajā termiņā.

«Patērētāju informētība par kredītu ņemšanu ir augusi. Jautājumā par kredīta procentu likmes zināšanu lielākā daļa respondentu (91%), kuri pēdējo trīs gadu laikā ir ņēmuši kredītu pie nebanku kredītdevēja, norādīja, ka pirms pēdējā kredīta ņemšanas zināja tā procentu likmi (2015. gadā to zināja 82%). Lielākā daļa respondentu (77%) arī zina, kādas ir iespējamās soda sankcijas. Kā arī 80% aptaujāto pirms pēdējā kredīta ņemšanas izvērtēja konkrētā kredīta produkta veida piemērotību situācijai. Aptuveni puse respondentu apgalvo, ka viņi ir saskārušies ar nebanku kredītdevēja tiešu vai netiešu aicinājumu noslēgt aizdevuma līgumu par lielāku summu, nekā bija nepieciešams (46%), savukārt 49% apgalvo, ka viņi nav saskārušies ar šādu situāciju. PTAC arī turpmāk plāno informēt patērētājus par kredītu ņemšanas niansēm un to, kā aizņemties atbildīgi un droši,» uzsvēra PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Santa Zarāne.