Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pūce par jauno klimata plānu: Tuvākajās desmitgadēs būs no daudz kā jāatsakās

PŪCES GADS. Ministrs Juris Pūce atskaitās par viņa ministrēšanas pirmā gada sasniegumiem un turpmākajiem plāniem. Svarīgākie jautājumi – reģionālā reforma un klimata politiskā apsaimniekošana © Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Tuvākajās desmitgadēs Latvijai un pārējai pasaulei būs jāatsakās no daudzām emisijas radošām darbībām, šorīt Latvijas Radio uzsvēra vides aizsardzības ministrs Juris Pūce (AP).

Valdība šodien skatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā tapušo Latvijas stratēģiju klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050.gadam un Ekonomikas ministrijā tapušo Latvijas Nacionālo enerģētikas un klimata plānu līdz 2030.gadam.

Pūce atzina, ka nevar pateikt, kas tieši mainīsies iedzīvotāju dzīvēs, valstij apņemoties virzīties uz klimatneitralitāti, jo dažādas tehnoloģijas vēl strauji attīstās, tomēr esot skaidrs, ka no daudzām emisijas radošām darbībām būs jāatsakās.

Politiķis noliedza, ka stratēģija paredzētu plānus aizliegt malkas apkuri - to lietot varēs arī turpmāk, tomēr lielo pilsētu centros gaisa piesārņojuma mazināšanai cilvēkus gan tikšot mēģināts stimulēt pieslēgties centralizētajai apkurei, nevis lietot individuālus apkures risinājumus.

Savukārt runājot par iespējamo iedzīvotāju pāreju uz elektromobiļiem un to pieejamību, Pūce lēsa, ka tuvākajās desmitgadēs šādiem auto vajadzētu kļūt lētākiem un attiecīgi daudz pieejamākiem patērētājiem, jo arī šajā jomā notiek strauja attīstība. Pūce neminēja, ka valsts varētu piedāvāt kādus stimulējošus mehānismus, lai iedzīvotājus "pārsēdinātu" no automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem uz elektromobiļiem.