Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Informācija vecākiem! Bērnu slimnīcā mainījusies kārtība, kādā pieņem bērnu kardiologs

© Oksana Džadana/F64

No februāra Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) kardiologu konsultācijas primāri nodrošinās jau diagnosticētiem un ģimenes ārsta nosūtījumu saņēmušiem pacientiem, informēja slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Jaunā kārtība paredz, ka pacientiem, lai saņemtu bērnu kardiologa konsultāciju, jāatbilst noteiktām indikācijām, tāpēc ģimenes ārsti ir aicināti veikt bērna veselības stāvokļa novērtējumu un sniegt pamatojumu nepieciešamībai saņemt bērnu kardiologa konsultāciju, norādīja slimnīcas pārstāve.

Ģimenes ārsti, pediatri un citi speciālisti, novērtējot bērnu vispārējo veselības stāvokli, pamatotu indikāciju gadījumā pirmreizējai kardiologa konsultācijas pieteikšanai ir aicināti telefoniski sazināties ar Bērnu slimnīcas Kardioloģijas un Kardioķirurģijas klīnikas kontaktpersonām, kuras norādītas slimnīcas mājaslapā.

Šteina skaidroja, ka pagaidām pieteikumi tiks pieņemti telefoniski, bet ģimenes ārstu un citu speciālistu ērtībai patlaban tiek izstrādāti tehniskie risinājumi, lai tuvāko mēnešu laikā to varētu izdarīt elektroniski.

"Ņemot vērā cilvēkresursu trūkumu, lūdzam vecāku un ārstu sapratni, un apzināties, ka pie kardiologa rindā tiks uzņemti tikai tie bērni, kuriem saskaņā ar starptautiski pieņemto praksi, ir pamatota nepieciešamība nokļūt pie kardiologa," uzsvēra slimnīcas virsārste Renāte Snipe.

Pacientiem, kuriem jau ir konstatētas sirds saslimšanas un kuri jau ir BKUS bērnu kardiologu dinamiskajā uzraudzībā, būs iespēja saņemt bērnu kardiologa konsultāciju un izmeklējumus nepieciešamajā apjomā atbilstoši iepriekšējās vizītēs noteiktajās rekomendācijās. Šo pacientu vecāki, tāpat kā iepriekš, tiek aicināti paši pierakstīties uz plānveida vizīti pie bērnu kardiologiem, klāstīja Šteina.

Savukārt to pacientu vecāki, kuri šobrīd pieteikušies bērnu konsultācijai pie kardiologa BKUS un atrodas, tā sauktajā, "gaidīšanas rindā", ir aicināti sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai pārrunātu konsultācijas steidzamības nepieciešamību, vēstīja slimnīcas pārstāve. Pamatotu indikāciju gadījumā BKUS mudina ģimenes ārstus ievērot jauno kārtību.

Tāpat Bērnu slimnīcas ārsti, vēršoties pie visiem bērnu vecākiem, atgādina, cik būtiski ir ievērot pieteikto konsultāciju laikus un informēt Bērnu slimnīcu ja rodas apstākļi, kuru dēļ nav iespējas ierasties uz pieteikto vizīti. Situācijās, kad daudzās specialitātēs trūkst mediķu, ir svarīgi izturēties atbildīgi un apzināties, ka rindā gaidīšanas laiks varētu būt daudz īsāks, ja nebūtu tik daudz tā saukto "tukšo vizīšu" jeb uz ambulatorajām vizītēm pieteikto un neatnākušo pacientu skaits, kas gada laikā sasniedz vairākus desmitus tūkstošu pacientu, informēja Šteina.