Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Satraucoši! Pārtikas aprites uzņēmumos joprojām ir daudz pārkāpumu darbinieku higiēnas dēļ

© Ģirts Ozoliņš/F64

Pārtikas apritē iesaistītos uzņēmumos joprojām lielu lomu "spēlē" cilvēciskais faktors - pat situācijās, kad ir nodrošināta laba infrastruktūra un piemērots inventārs, darbinieka nezināšana vai nolaidība var izraisīt infekcijas slimības izplatīšanos, neievērojot roku mazgāšanu un dezinfekciju, secinājusi Zemkopības ministrija (ZM).

Kā informēja ZM, pie šāda secinājuma nonākts pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa aicinājuma apkopojot Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) laikā no 2019.gada 1.oktobra līdz 2019.gada 8.novembrim veikto pārbaužu atzinumus. Ministrijā atgādina, ka PVD veica kopumā 1038 pārbaudes 862 Latvijas pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos, tostarp atkārtotas pārbaudes vairākos uzņēmumos. Pārbaužu rezultātā daudzos uzņēmumos konstatēta virkne pārkāpumu saistībā ar vispārīgo higiēnas prasību neievērošanu, vajadzību uzlabot uzņēmumu paškontroles sistēmas un rūpīgāk kontrolēt zaļā iepirkuma nosacījumu ievērošanu.

ZM ieskatā īpaši satraucoši ir konstatētie pārkāpumi attiecībā uz higiēnas prasību neievērošanu, jo gandrīz visos pārbaudītajos uzņēmumos konstatētas personāla higiēnas, inventāra un pārtikas produktu dezinfekcijas, lai nodrošinātu drošu pārtikas apriti, problēmas. Ministrijā uzsver, ka personīgās higiēnas prasību ievērošanā liela nozīme ir katra darbinieka atbildības sajūtai, ne tikai uzņēmuma darbības atbilstībai normatīvo aktu prasībām. Tāpēc nozares kontekstā ir jāpievērš uzmanība iespējamai minimālo izglītības prasību pārskatīšanai pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu darbiniekiem, nodrošinot kvalitatīvākas apmācības profesionālajās izglītības iestādēs profesijas apguvē, un arī darba devēja organizētās apmācībās, lai darbinieki būtu zinošāki un disciplinētāki paškontroles prasību ievērošanā.

Atbilstoši statistikas datiem, ar infekcijas slimībām vidēji gadā slimo aptuveni 2000-3000 cilvēki (ar salmonelozi 300-400 cilvēku, ar vīrusu zarnu infekcijām - 2000-3000 cilvēku). 2019.gada rudenī publiskajā telpā aktualizētie infekcijas slimību uzliesmojumi norāda uz sabiedrības lielāku ieinteresētību par sabiedrības veselību un pārtikas aprites drošumu.

Vienlaikus ZM atgādina, ka pārtikas apritē, kas ir strikti regulēta nozare, galvenokārt konstatēti atsevišķi lokalizēti saslimšanas gadījumi, kas daudzos gadījumos saistīti ar cilvēcisko faktoru. Nav pamatojuma izdarīt secinājumus par sistēmiskiem pārkāpumiem, kas būtu cēlonis infekcijas saslimšanas gadījumu ārkārtējai izplatībai salīdzinājumā salīdzinājumā iepriekšējiem gadiem.

Ministrijā arī skaidro, ka, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, konstatējot būtiskus pārkāpumus, PVD savas kompetences ietvaros var izlemt apturēt uzņēmuma darbību. Tajā pašā laikā pārbaudes rezultātā konstatētas nepilnības un novirzes no pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām nenorāda, ka uzņēmuma darbība būtu jāaptur, ja uzņēmums kopumā ievēro iepriekš minētās prasības.

ZM arī uzsver, ka 2019.gadā PVD kopumā ir apturējis vairāk nekā 40 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbību, tajā skaitā arī pirmsskolu izglītības iestāžu ēdināšanas blokus ārpuskārtas pārbaužu laikā. Nereti konstatētie pārkāpumi saistīti ar pārtikas produktu ražotāju un piegādātāju atbildību, veicot nepilnīgu kontroli par pārtikas produktu drošību.

"Ņemot vērā, ka pārtikas produktu ražotāju un piegādātāju atbildība saistīta ne tikai ar sabiedriskās ēdināšanas sektoru, bet arī pārtikas produktu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, pārtikas produktu droša aprite ir ZM prioritāte," uzsver ministrijā.

ZM atbalsta Slimību profilakses un kontroles centra publiski izplatīto aicinājumu iedzīvotājiem rūpīgi ievērot personīgo higiēnu, kas, jo īpaši, attiecas uz roku dezinfekciju un mazgāšanu. Tādējādi iespējams izvairīties no saslimšanas, ņemot vērā aktīvo dažādu vīrusa saslimšanu izplatīšanos ziemas un pavasara mēnešos.

Jau ziņots, ka PVD lielāko vistas gaļas piegādātāju pastiprinātās kontrolēs, kas uzsāktas pēc konstatētiem saslimšanas ar salmonelozi gadījumiem Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, konstatēja "Salmonella enteritidis" baktērijas klātbūtni vistas gaļā, ko Latvijas tirgū piegādāja Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.".

Pēc tam PVD sadarbībā ar lielākajiem gaļas vairumtirgotājiem "Gaļsaimnieks" un "EVBL" konstatēja un apziņoja vairāk nekā 40 ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumus visā Latvijas teritorijā, kas bija iepirkuši gaļu no inficētās partijas. Daļa no inficētās gaļas izņemta no aprites pirms tā nonāca pie patērētājiem. Pašreiz Latvijas vistas gaļas piegādātāji nesadarbojas ar Polijas gaļas piegādātāju "Cedrob S.A.".

Ziņots arī, ka saskaņā ar laboratorisko testu rezultātiem inficētā vistas gaļa no "Cedrob S.A." nebija iemesls infekciju uzliesmojumiem restorāna "Daily" virtuvē Liepājā, Ziemeļu ielā 19 un universālveikalā "Stockmann", kā arī Smiltenes vidusskolā, kur ēdināšanas pakalpojumus sniedza "Baltic Restaurants Latvia". Saslimšanas cēlonis saskaņā ar laboratoriskajām pārbaudēm bija norovīrusa infekciju. Saikne starp "Cedrob S.A." "Salmonella enteritidis" un saslimšanas gadījumiem Siguldā laboratoriski neapstiprinājās.

LETA jau ziņoja, ka premjers Krišjānis Kariņš (JV) uzdeva veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos. Par pārbaužu rezultātiem ZM bija jāziņo valdībai.