Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņus vadīs bijušais ministrs un ierēdnis

© Oksana Džadana/F64

Par P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāju apstiprināts jurists Rinalds Muciņš, kuru konkursā uz slimnīcas vadītāja vietu atzina par labāko kopumā 11 kandidātu cīņā. R. Muciņš veselības nozarē ir labi pazīstama persona, jo ne tikai ilgstoši bijis Veselības ministrijas valsts sekretārs, bet arī veselības ministrs.

Pašlaik Stradiņa slimnīcu vada valdes priekšsēdētāja vietas izpildītāja Ilze Kreicberga. Jaunajā amatā Rinalds Muciņš darbu uzsāks šā gada 10. februārī. Par R. Muciņa biogrāfiju Veselības ministrijā īsi norāda, ka Muciņš ieguvis jurista izglītību, kura papildināta ar papildu zināšanām sabiedrības veselības un vadības jautājumos. Muciņam ir nozīmīga pieredze vadošos amatos, tajā skaitā Veselības ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra amatā.

R. Muciņš bija Veselības ministrijas valsts sekretārs līdz 2014. gada decembrim, kad pēkšņi tobrīdējais veselības ministrs Guntis Belēvičs paziņoja, ka Muciņu amatā nomainīs toreizējā Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktore Solvita Zvidriņa. Jāatgādina, ka veselības ministra it kā neapmierinātības iemesls bija valsts kapitālsabiedrību pārraudzība - valsts sekretārs ir valsts kapitāldaļu turētājs slimnīcās - Bērnu slimnīcā, Rīgas Austrumu slimnīcā un Stradiņa slimnīcā. G. Belēvičs 2014. gada 5. decembrī teica: «Man par milzīgu pārsteigumu, stājoties ministra amatā, konstatēju, ka Veselības ministrijā nav nodaļas, kas izvērtētu valsts kapitālsabiedrību - slimnīcu - darbību, bet par visām šīm sabiedrībām atbild valsts sekretārs.» Ministrs teicās šādu nodaļu izveidot un S. Zvidriņai tas būšot pa spēkam, jo atšķirībā no Muciņa, kas ir jurists, Zvidriņa ir ekonomiste. Pašam Muciņam ministra lēmums bijis pārsteigums.

R. Muciņš Veselības ministrijā kā valsts sekretārs strādāja kopš 2010. gada. Viņš valsts sekretāra amatā pieņēmis vai ietekmējis visus lēmumus, kas ir bijuši saistībā ar lielajām slimnīcām, tostarp Stradiņa slimnīcu. Piemēram, kā liecina Neatkarīgās arhīvs, tieši viņš uzrunājis slimnīcas vadītāja amatam Rūtu Valteri 2012. gadā, savukārt, kad R. Valtere zaudēja ministrijas uzticību, tad intervijā Neatkarīgajai kā toreizējais veselības ministrijas valsts sekretārs R. Muciņš sacīja: «Stradiņa slimnīcai nepieciešams vadītājs, kas vienlaikus būtu labs finanšu sistēmas pārzinātājs ar pieredzi lielu uzņēmumu vadīšanā un izcils personāla vadītājs.»

Neatkarīgā Rīta Avīze

2015. gadā uz laiku tika apturēti Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa celtniecības darbi un eksperti kritiski raudzījās uz situāciju Stradiņa slimnīcā, ko būtiski ietekmēja arī biežās vadības maiņas, kā arī politiskās virsvadības viedokļi, untumi un kļūdas. Jauno korpusu veiksmīgi pabeidza un atklāja brīdī, kad Veselības ministriju stūrēja bijusī Bērnu slimnīcas un arī Stradiņa slimnīcas valdes locekle Anda Čakša. Dažādu lēmumu pieņemšanā saistībā ar Stradiņa slimnīcas celtniecību bija arī R. Muciņš. Tagad Stradiņos sagaidāms būvniecības turpinājums, jo jāsāk būvēt A korpusa kārta - milzīgs projekts ar lielu finansējumu, par ko nu jau būs atbildīgs pats R. Muciņš kā slimnīcas vadītājs, ne - kā valsts sekretārs, kuram bija iespējas izteikt neuzticību kādam no slimnīcas vadības, ja kaut kas nepatika.

Vēl kā veselības ministrs tālajā 2004. gadā R. Muciņš kritizēja valsts slimnīcas par nespēju saimniekot bez budžeta deficīta. Piemēram, R. Muciņš teica: «Jākontrolē slimnīcas, kuras visvairāk izlec no vidējā līmeņa.» Slimnīcām veiksmīgāk jāorganizē darbs. Tāpat ne vienu vien reizi kā ministrs R. Muciņš izteicās, ka slimnīcām jātaupa un «jāsavelk jostas».

Kļūstot par Stradiņa slimnīcas vadītāju, R. Muciņš uzsver personāla vērtības apzināšanos un nepieciešamību veidot komandu. «Motivēts, zinošs personāls slimnīcā ir svarīgākais resurss un tās izaugsmes pamats. Savukārt pacients ir svarīgākais slimnīcas sadarbības partneris, līdztiesīgs ārstniecības procesa dalībnieks, kuram jānodrošina ne tikai iespējami labākā ārstēšana, bet arī jārada ērta vide - viņam ir jājūtas aprūpētam un informētam par ārstniecības procesā gaidāmo,» tā R. Muciņš teica uzreiz pēc iecelšanas jaunajā amatā.