Latvijas uzņēmumi pārtikas izstādē Maskavā ieguvuši desmit medaļas

Šogad starptautiskajā pārtikas izstādē "World Food Moscow" Latvijas pārtikas uzņēmumi ieguva desmit medaļas - gan zelta, gan bronzas.

Zelta medaļas "Gada produkts 2009" saņēma zivju pārstrādes uzņēmums AS "Karavela" par produktiem "Skumbrijas fileja Ķīnas mērcē", "Sardīnes fileja eļļā", "Laša salāti itāļu gaumē", "Laša salāti meksikāņu gaumē" un "Laša salāti ungāru gaumē", bet bronzas medaļu - par produktu "Siļķes fileja tomātu mērcē." SIA "Sabiedrība IMS" saņēma zelta medaļu par "Rīgas šprotēm eļļā". Konditorejas uzņēmums SIA "Baltās naktis" ieguva zelta medaļu par cepumiem "Mario piparkūkas", bet AS "Ventspils zivju konservu kombināts" saņēma atzinību par "Šprotēm eļļā" un "Mencu aknām".

"Par izstādi "World Food Moscow" varu teikt, ka tā aizritēja daudz veiksmīgāk un pozitīvākās noskaņās nekā izstāde "Prodexpo 2009", kas norisinājās šī gada februārī, jo situācija Krievijas tirgū ir uzlabojusies un nostabilizējusies. Izstāde ir nostiprinājusi pārliecību par jau esošajiem klientiem, skaidrību par tirgu un pārstāvjiem tajā, kā arī tika noslēgta vienošanās par mūsu produkcijas ražojumu tirdzniecību Maskavas tirdzniecības lielveikalu tīklā. Pašlaik atliek aktīvi strādāt ar jau esošo, kā arī plānot un īstenot jaunus projektus sadarbībā ar Vāciju un Franciju. Plānojam ieviest jaunus produktus, pielāgojot citas tehnoloģijas," stāsta "Karavela" valdes loceklis Andris Bite.

"World Food Moscow" Latviju kopstendā pārstāvēja SIA "PK Invest", SIA "Unda" un SIA "Kolumbija", kas ražo zivju konservus, SIA "Lipo", kas ražo saldumus, SIA "Kronis", kas ražo dārzeņu, augļu un ogu konservus, SIA "Baltās naktis", kas ražo cepumus un sausiņus, SIA "Velte-L", kas ražo delikatešu piedevas, SIA "Latfood", kas ražo čipsus, un SIA "Kuršu zeme", kas ražo zivju un gaļas konservus.

Paralēli tam biedrības "Rīgas šprotes" stendā savu produkciju reklamēja uzņēmumi SIA "Rānda", SIA "Sabiedrība IMS", SIA "Gamma- A", SIA "Līcis-93", AS "Karavela", AS "Ventspils zivju konservu kombināts" un AS "Brīvais vilnis".

"Uzņēmumi bija apmierināti ar noslēgtajiem līgumiem un uzskata izstādi par izdevušos. Runājot par klientiem, tie bija ļoti apmierināti, ka Latvijas Zivrūpniecības stends atrodas vienkopus. Bez jau esošajiem Krievijas kontaktiem izstādē tie tika papildināti ar Vidusāzijas, Rietumeiropas valstīm, arī Izraēlu. Uzsverot konkurences jautājumu starp šprotu ražotājiem, jāmin, ka pastāv liela konkurence, jo arī Krievijas ražotāji plaši pārstāv šprotu konservus, taču Latvijas ražotāji viennozīmīgi var iespaidot kopējo tirgu ar augsto kvalitāti, piegāžu regularitāti un ar to, ka mums pieejama labāka izejviela - Baltijas jūras brētliņas, kas pamatā tiek iepirktas uz vietas no Latvijas zvejniekiem," stāstīja biedrības "Rīgas šprotes" valdes priekšsēdētājs Imants Cīrulis.

Viņš norādīja, ka Latvijas ražotājiem nākas konkurēt arī izmaksu ziņā, tā kā Latvijā ir augstākas energoresursu izmaksas un Krievijā notikusi rubļa devalvācija, kā arī tā sevi aizsargā ar ievedmuitu zivju konserviem. Paralēli visam novērojama tendence tirdzniecības marku attīstībā, piedāvājot ar vienu preču zīmi ražot savu produkciju. Uzņēmumiem tādā gadījumā jāizšķiras, vai tie paliks ar savu preču zīmi vai arī lielu daļu saražotā atdos zem citām tirdzniecības markām. "Biedrībai "Rīgas šprotes" šogad ir uzsākts projekts ar vairumtirdzniecības ķēdi "X5 Retail Group" par kopēju tirdzniecības marku - "Rīgas šprotes eļļā"," pastāstīja Cīrulis.