Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Izdevies atgūt daļu no piesavinātā NBS bruņojuma un ekipējuma

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Militārā policija (MP) veiksmīgas līdzšinējās izmeklēšanas gaitā atguvusi daļu no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) materiāltehniskajiem līdzekļiem, kuru piesavināšanās tiek izmeklēta kādā kriminālprocesā.

Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā aģentūrai LETA pastāstīja, ka Militārā policija šajā kriminālprocesā turpina veikt pirmstiesas izmeklēšanu. Ministrijā plašāku informāciju par šo lietu nesniedza.

Aģentūra LETA pagājušā gada vasarā rakstīja, ka MP izmeklētajā kriminālprocesā par NBS bruņojuma un ekipējuma piesavināšanos un citiem noziegumiem kopumā figurē sešas personas, lai gan jau vairākiem karavīriem piemēroti disciplinārsodi.

2018.gada 31.augustā sāktajā kriminālprocesā izmeklēšana notiek par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, jo organizēta grupa piesavinājusies NBS bruņojumu un ekipējumu lielā apmērā. Tāpat notiek izmeklēšana par ilgstošu militāro šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgas atļaujas, kas izdarīta organizētā grupā, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Patlaban kriminālprocesā sešām personām piemēroti ar brīvas atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Ņemot vērā minēto, par 2018.gadā izdarītajiem disciplīnas pārkāpumiem, kas saistīti ar materiāltehnisko līdzekļu aprites noteikumu neievērošanu bruņojuma jomā, deviņiem profesionālā dienesta un Zemessardzē dienošajiem karavīriem piemēroti dažādi disciplinārsodi.

Atvaļināšana no aktīvā dienesta pirms noteiktā laika piemērota Zemessardzes instruktoru sastāva karavīram. Rājiens piemērots vienam profesionālā dienesta vecākajam virsniekam, pieciem instruktoriem, kā arī vienam kareivim.

Tāpat no amatiem atstādināti trīs profesionālā dienesta instruktori un viens kareivis.

AM Preses nodaļā neatklāja vai starp disciplināri sodītajiem un no amata atstādinātajiem karavīriem ir personas, kuras figurē MP izmeklētajā kriminālprocesā.

Patlaban netiek izpausts kāda veida ekipējuma piesavināšanās notikusi. AM gan iepriekš ir apliecinājusi, ka inventarizācijas laikā tika konstatēta nakts redzamības ierīču pazušana. LTV rīcībā iepriekš rīcībā esošā informācija liecināja, ka no armijas nozagtās nakts redzamības ierīces, iespējams, tirgotas internetā. Arī iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" NBS komandieris Leonīds Kalniņš apliecinājis, ka ekipējums nozagts, lai tirgotu.

Krimināllikums paredz, ka maksimālais sods par minētajiem nodarījumiem ir brīvības atņemšana līdz desmit gadiem.