Cīnīties ar Somālijas pirātiem brauks arī viens karavīrs no Latvijas

Saeima šodien atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavoto lēmumprojektu par viena Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīra dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā ATALANTA, kuras mērķis ir palīdzēt Somālijas piekrastē novērst un apkarot pirātismu un bruņotas laupīšanas un atturēt no šādiem nodarījumiem.

Lēmumprojekts sagatavots, pamatojoties uz ANO Drošības padomes šā gada 27.aprīļa rezolūciju.

Militārās operācijas ATALANTA galvenie mērķi ir palīdzēt aizsargāt Pasaules pārtikas programmas kuģus, jo tam ir vitāli svarīga nozīme humānās palīdzības sniegšanā Somālijas iedzīvotājiem, aizsargāt pirātisma apdraudētos un no pirātisma neaizsargātos kuģus, kas kuģo Somālijas piekrastē, kā arī novērst un apkarot pirātismu un bruņotas laupīšanas Somālijas piekrastē, un atturēt pirātus no noziedzīgu nodarījumu veikšanas.

Jau šā gada 13.maijā Francijas vēstnieces Latvijā un Latvijas aizsardzības ministra tikšanās laikā no Francijas puses tika saņemts piedāvājums ES militārās operācijas ATALANTA ietvaros nosūtīt NBS karavīru dienestam uz Francijas militārā kuģa. Francija būtu gatava segt visus izdevumus, kas ir saistīti ar viņa uzturēšanos uz kuģa, izņemot algu un jebkādas naudas kompensācijas saistībā ar viņa atrašanos operācijas rajonā, kā arī segt viņa ceļa izdevumus līdz starptautiskās operācijas rajonam un atpakaļ.

Šajā gadījumā no AM budžeta papildus būtu jāsedz karavīra atalgojums, ieskaitot piemaksu par dalību starptautiskajā operācijā, kā arī par karavīra sakaru uzturēšanu ar NBS Apvienoto štābu.

AM informē, ka patlaban notiek sarunas ar Luksemburgu par iespējamo Luksemburgas finansiālo atbalstu Latvijas dalībai operācijā ATALANTA. Pozitīvā iznākumā gadījumā ar Luksemburgas piešķirtajiem līdzekļiem Latvija varētu pilnīgi nosegt visus izdevumus, kas ir saistīti ar NBS dalību operācijā.

Šim gadam viena karavīra nosūtīšanai uz minēto operāciju no AM līdzekļiem būtu nepieciešami 6 949 lati, ko ministrija ir gatava segt no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem no budžeta programmas "Nacionālie bruņotie spēki" budžeta apakšprogrammas "Starptautisko operāciju un NBS personālsastāva centralizētais atalgojums".