Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas politiķi spers proaktīvu soli, mudinot kolēģus Dānijā aktīvāk iesaistīties Misānes lietā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Saeimā nodibinātās deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Dānijas parlamentu politiķi aicinās Dānijas kolēģus veidot līdzīgu grupu, lai veicinātu savstarpēju sadarbību Dānijā apcietinātās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietas risināšanā.

Deputāts Uldis Budriķis (JKP) pēc sadarbības grupas sanāksmes žurnālistiem pastāstīja, ka deputāti vērsīsies pie Dānijas parlamentāriešiem, kā arī Dānijas vēstnieka, mudinot veidot abpusējas parlamentārās sadarbības platformu.

Budriķis gan skaidroja, ka Dānijas parlamentā nav tradīcijas veidot šādas grupas, tomēr Latvija vēlas spert proaktīvu soli, mudinot kolēģus Dānijā aktīvāk iesaistīties Misānes lietas risināšanā.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā lēmusi lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR. Savukārt Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Misānes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Pie Dānijas vēstniecības ir norisinājies pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.