Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Misānes lietas risināšanai Valsts prezidents plāno tikties ar Dienvidāfrikas Republikas pārstāvjiem

© Romāns Kokšarovs/F64

Valsts prezidentam Egilam Levitam šodien paredzēta tikšanās ar Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pārstāvjiem, lai izskaidrotu Latvijas nostāju saistībā ar Kristīnes Misānes lietu.

Vienlaikus Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) informēja, ka ceturtdien, 23.aprīlī, Dānijas parlamenta spīkers pieņems Latvijas vēstnieci un šajā sarunā diplomāte vērsīs uzmanību uz Saeimas pieņemto lēmumu lūgt Dāniju neizdot Misāni DĀR, kur viņa apsūdzēta par bērna nolaupīšanu.

Pēc Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Jutas Strīķes (JKP) vaicājuma Ģenerālprokuratūras pārstāve pieļāva, ka saistībā ar izveidojušos situāciju varētu tikt ierosināts kriminālprocess. Nav īsti zināms, vai kriminālprocesa ierosināšana palīdzētu panākt Misānes izdošanu uz Latviju. Komisijas sēdē vairāki tās dalībnieki izteica viedokli, ka drīzāk situācija būs jārisina ar DĀR, jo ietekmēt Dānijas pieņemto lēmumu juridiski varētu nebūt iespējams.

Komisiju kopsēdē Ģenerālprokuratūras pārstāve publiski pauda arī iepriekš izskanējušo informāciju, ka gan Kriminālprocesa likums, gan Eiropas Savienības (ES) regulējums nosaka striktas robežas, kad var lūgt izdot personu lietas skatīšanai Latvijā.

Ģenerālprokuratūras pārstāve sacīja, ka nevarēja šo lūgumu izteikt, "jo Latvijā par attiecīgo nodarījumu nav paredzēts attiecīga apmēra sods".

Tikmēr Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) pauda viedokli, ka Ģenerālprokuratūra iepriekš ir "sausi tiesiski" atbildējusi uz izveidojušos situāciju. Politiķis norādīja, ka Ģenerālprokuratūra varēja prasīt papildu informāciju no Dānijas, kā arī norādīja uz ASV apkopoto informāciju par cilvēktiesību pārkāpumiem DĀR cietumos.

No dažiem deputātiem izskanēja viedoklis, ka Ģenerālprokuratūrai bija jārīkojas cilvēciski, reizē atsevišķi parlamentārieši arī pauda, ka tiesībsargājošā iestāde ir rīkojusies likumīgi. Taču, kā norādīja deputāts Aldis Gobzems, prokuratūras pārstāvji varēja lūgt politisko atbalstu, lai aizsargātu Latvijas pilsones intereses.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā lēmusi lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR.

Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Misānes pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Pie Dānijas vēstniecības ir norisinājies pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.