Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Personas kodu maina arī astoņdesmitgadnieki

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

No 2017. gada 1. jūlija līdz pagājušā gada 31. decembrim 524 cilvēkiem Latvijā ir nomainīts personas kods – to ir izdarījuši vai nu viņi paši, vai arī vecāki saviem mazgadīgajiem bērniem. Interesanti, ka līdz pagājušā gada beigām personas kodu kopumā ir mainījuši 262 vīrieši un tikpat daudz sieviešu, tāpēc nav iemesla apgalvot, ka galvenokārt sievietes vēlas slēpt savu vecumu. Deviņi cilvēki to izdarījuši vecumā 80+. Divarpus gadu laikā personas kods mainīts itin visās vecuma grupās, arī zīdaiņiem.

Kopš 2017. gada 1. jūlija personas kods tiek ģenerēts tā, ka tā pirmā daļa vairs neatspoguļo cilvēka dzimšanas datumu, mēnesi un dzimšanas gada pēdējos ciparus. Tādējādi nav iespējams uzzināt cilvēka vecumu, un viens no iemesliem, kāpēc šāds regulējums tika pieņemts, bija iespējamā, bet daudzos gadījumos - reālā diskriminācija darba tirgū.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Izskatot datus kopš 2017. gada 1. jūlija, secināms, ka aktīvākie personas koda mainītāji bijuši cilvēki vecumā no 30 līdz 49 gadiem, nedaudz atpaliek 50-59 gadus veci iedzīvotāji. Piemēram, pagājušajā gadā personas kods vairāk mainīts vīriešiem - 74 un tikai 61 sievietei.

Tagad jaundzimušajiem un cilvēkiem, kuri vēlas mainīt personas kodu, tiek piešķirta datorsistēmas ģenerēta 11 ciparu kombinācija, bet, spriežot pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajiem datiem, vismaz vairāki desmiti vecāku nav bijuši mierā ar mākslīgā intelekta izveidoto viņu bērnu personas kodu un to nomainījuši. Kopā 60 bērniem līdz 17 gadu vecumam personas kods mainīts, un, ja tas izdarīts zīdainim, nav zināms, vai bērns vecākiem par to teiks paldies. Jo iedzīvotāji personas kodu var mainīt vienu reizi dzīves laikā. Pēc personas koda maiņas vairs nevarēs atgūt iepriekšējo kodu. Arī nepilngadīgā bērna vietā kāds no likumiskajiem pārstāvjiem vienu reizi var iesniegt iesniegumu ar lūgumu mainīt bērna personas kodu. Ja 18 gadu vecumu sasniegušo jaunieti tas neapmierinās, viņš vairs nedrīkstēs mainīt jaunā veida personas kodu.

Pēc personas koda maiņas nepieciešams saņemt jaunu personu apliecinošu dokumentu, pasi un/vai identifikācijas karti. Citi iepriekš izdoti dokumenti personai pēc personas koda maiņas būs jāmaina tikai tad, ja tas noteikts attiecīgo jomu regulējošos normatīvajos aktos. No 2017. gada 1. jūlija visām personām, par kurām tiek iekļautas ziņas Iedzīvotāju reģistrā, tiek piešķirts individuāls personas kods, kas sākas ar cipariem «32». Jaunais personas kods, kas sākas ar «32», ir nemainīgs, izņemot gadījumu, ja persona tiek adoptēta.