Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomikas ministrijā vērtē, vai nevajadzētu izlīgt ar bijušajiem "Parex" īpašniekiem

© Rūta Kalmuka/F64

Pēc bijušo “Parex bankas” īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka izteikta piedāvājuma Ekonomikas ministrija un tai piederošais aktīvu pārvaldītājs izskata iespēju pārtraukt ar abiem desmit gadus ilgušās tiesvedības, noskaidrojis LTV raidījums “de facto”.

Valsts prasību summa pret bijušajiem baņķieriem sasniedz 230 miljonus eiro. Tiesas apmierinājušas prasības aptuveni 8 miljonu eiro apmērā. No tiem 4,5 miljoni eiro jau ir piedzīti un kuru katru brīdi tiks ieskaitīti Valsts kasē. Par pārējo naudu strīdi vēl turpinās.

Pagājušā gada vasarā un rudenī Kargina un Krasovicka advokāts Uģis Grūbe vērsās pie valsts puses ar mierizlīguma piedāvājumu. Notika sarunas, bet vienošanās pagaidām nav panākta. “Par pašu sarunu saturu, kamēr nav skaidrība, vai varam vai nevaram vienoties, mēs ievērosim konfidencialitāti,” skaidro Grūbe.

Valsts vārdā ar bijušajiem “Parex” īpašniekiem tiesājas “Privatizācijas aģentūras” pēctecis - “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor”. Tur pagaidām negrib atklāt, ko domā par mierizlīguma piedāvājumu, lai nenodotu savas pozīcijas sarunās.

“Šobrīd komentēt, vai tas piedāvājums ir adekvāts vai neadekvāts, ir par agru. Ir daudz faktoru apkārt. Ja slēgt [vienošanos], tad pa visu perimetru. Tuvākajā laikā droši vien nonāksim pie izpratnes, vai ir vērts,” saka “Possessor” vadītājs Vladimirs Loginovs.

Vienlaikus arī “Possessor” īpašniece Ekonomikas ministrija sākusi alternatīvu izvērtējumu, vai ir jēga ar bijušajiem “Parex” akcionāriem turpināt tiesāties. Ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) atbild, ka tā bijusi viņa iniciatīva, lai saprastu, vai valsts par advokātiem nesamaksās vairāk, nekā varēs piedzīt no diviem agrākajiem Latvijas bagātākajiem cilvēkiem.

“Mēs zinām, ka ir ārkārtīgi liela prasība, kura faktiski nesedzas ne ar ko. Līdz ar to mēs tagad saliekam kopā nodrošināto prasības daļu ar to, cik mēs esam iztērējuši izmaksās. Un mēs gribam salikt kopā gan ciparus, gan potenciālās iespējas valstij atgūt līdzekļus, un pārtraukt šo te maksājumu advokātiem,” skaidro ministrs.

Pagājušā gada beigās ministrija noslēgusi līgumu ar advokātu biroju “TGS Baltic” par juridisku izvērtējumu vairāku tiesvedību pamatotībai. Advokātu birojs izvēlēts elektroniskā cenu aptaujā zemākās cenas dēļ.

Pašlaik gan bilance tiesvedībās ar Karginu un Krasovicki valstij ir pozitīva. No kopējā prasības apjoma 230 miljoniem eiro izdevies piedzīt niecīgu daļu, bet saņemtā nauda vienalga ir desmitkārt lielāka nekā samaksāts juristiem ar advokātu Agri Bitānu priekšgalā. Tiesāšanās izdevumi uzauguši līdz aptuveni 400 tūkstošiem eiro.

Taču var noprast, ka uz Kargina un Krasovicka vārda reģistrētie īpašumi, ko potenciālās uzvaras gadījumā no abiem piedzīt, drīz būs beigušies. Četri viņiem piederoši nekustamie īpašumi esot kādu miljonu pusotru vērti, uzskata advokāts Grūbe. Vēl kontā stāv iesaldēti 10 miljoni eiro bankas naudas, kura nonāks vai nu pie valsts vai abiem eksbaņķieriem atkarībā no procesu iznākuma.

Ekonomikas ministrs uzsver, ka lēmumu par mierizlīgumu nepieņems ministrija viena pati, bet tas būšot visas valdības lēmums, ja tik tālu nonāks.