Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Stūra mājā teju visas ekskursijas notiek angļu valodā

© Kaspars Krafts/F64

Spriežot pēc pērn iegādātajām biļetēm uz Latvijas Okupācijas muzeja izveidoto izstādi bijušajā PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) jeb čekas mītnē Brīvības un Stabu ielas stūrī, 95% apmeklētāju, kas izvēlas ekskursiju, to klausās angļu valodā, informēja Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos Līga Strazda.

Statistikas dati par 2019.gadu liecina, ka 25% no kopumā 19 171 biļešu pircēja bija studenti vai skolēni. Savukārt katrs trešais apmeklētājs biļeti uz ekskursiju nopircis internetā.

Muzeja pārstāve skaidro, ka kopējais ekskursiju apmeklētāju skaits gan ir par dažiem simtiem lielāks, proti, 19 797. Atšķirības skaidrojamas ar to, ka kopš septembra izstādi var apmeklēt skolēnu grupas par projekta "Skolas soma" līdzekļiem. Šīs ekskursijas notiek latviešu valodā un tajās piedalās skolēni, sākot no 6.klases. Tāpat latviešu valodā notiek ekskursijas, kurās piedalās darba kolektīvi vai sabiedriskās organizācijas.

Izstāde "Stūra mājā" ir atvērta katru dienu no plkst.10.30 līdz plkst.17.30. Katru dienu plkst.14 čekas pagrabā un kamerās notiek gidu vadīta ekskursija latviešu valodā, bet pārējā laikā ik stundu notiek ekskursijas angļu valodā. Pēc pieprasījuma ir iespēja organizēt ekskursijas arī krievu valodā.

Savukārt pašu izstādi - "Čekas darbība Latvijā" - apmeklētāji var aplūkot bez maksas. Dati liecina, ka šādu apmeklētāju pērn bija 24 363.

2019.gada jūnijā izstāde atkal tika atvērta apmeklētājiem pēc vairāku mēnešu rekonstrukcijas, kuras laikā tika veiktas izmaiņas šautuves telpas eksponēšanā. Strazda norāda, ka arī turpmāk ekspozīcijās gaidāmas izmaiņas.

Pateicoties Kultūras ministrijas piešķirtajai dotācijai, ir iespējami sistemātiski vēstures pētījumi, kuru dēļ līdztekus jāmaina izstādē izliktā informācija, klāsta muzeja pārstāve. Jaunākie pētījumi arī ļāvuši precīzāk noteikt cilvēku skaitu, kam no 1940. līdz 1941.gadam ir piespriesti nāvessodi. Strazda informē, ka pētījumu rezultātā pierādīti vēl divi gadījumi, kas nozīmē, ka kopumā šajā laikā periodā 188 personām tika piespriests nāvessods.

Kopš decembra izstādi "Čekas darbība Latvijā" papildina virtuālā izstāde "Atņemtās vēstules 1940/1941". Tā stāsta par cilvēkiem, kuru krimināllietās ir atrastas viņu vēstules. Virtuālās izstādes izveidošanu finansiāli ir atbalstījusi Rīgas dome, norāda Strazda.