Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tirgotāji piesardzības pēc praktiski apturējuši putnu gaļas importu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Lauris Aizupietis/F64

Lielākās lielveikalu ķēdes atteikušās no putnu gaļas tirdzniecības, kas nāk no valstīm, kur konstatēta putnu gripa, - Polijas, Ungārijas un Slovākijas. Arī Pārtikas un veterinārais dienests rūpējas, lai putnu gaļa no šīm valstīm nenonāktu tirdzniecībā.

“Veikalu tīklā "top!" 90% no pircējiem piedāvātās putnu gaļas nāk no Latvijas ražotājiem, tikai 10% Igaunijas ražotāju putnu gaļa. Veikalos nav bijusi pieejama putnu gaļa no Polijas, Slovākijas un Ungārijas,’’ apgalvo veikalu tīkla “top!” pārstāve.

Arī lielveikalos “Maxima” vistas gaļa, kas piegādāta no Polijas, Slovākijas vai Ungārijas, netiek tirgota, uzsver “Maxima” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

“Rimi Latvia veikalos” putnu gaļas produkcija no Slovākijas un Ungārijas nav pieejama. Esam sazinājušies ar piegādātājiem, kuri izmanto vai potenciāli var izmantot Polijas izcelsmes vistu olas un putnu gaļu, un esam saņēmuši apstiprinājumu, ka Rimi piegādāto olu un putnu gaļas izcelsme nav skartajās uzraudzības vai putnu gripas izplatības aizsardzības teritorijās. Esam sazinājušies arī ar Latvijas Pārtikas un veterināro dienestu, un guvuši apliecinājumu, ka putni no slimības skartajām fermām nav nonākuši pārtikas ķēdē. PVD arī ir informējis - Polijas uzraudzības iestāde apliecina, ka skartajās novietnēs visi putni ir iznīcināti un noteikta karantīna,” skaidro “Rimi” sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Kā jau ziņots, Austrumeiropā parādījusies mājputniem nāvējošā putnu gripa. Sērga uzliesmojusi Polijā, gadījumi konstatēti arī Slovākijā un nupat arī Ungārijā. Kopš decembra Polijā putnu gripa skārusi četrus reģionus. Desmit ražotnēs nācies iznīcināt jau vairāk nekā 150 000 mājputnu. Slovākijā vīruss konstatēts pagaidām tikai vienā nelielā piemājas saimniecībā, bet pirmdien slimība nokļuvusi arī Ungārijā.