Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pēc vairāk nekā 60 bērnu saslimšanas ar zarnu infekciju sodīts Smiltenes vidusskolas ēdinātājs

© AFP/SCANPIX/LETA

Par konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem Smiltenes vidusskolas ēdinātājam "Draugs-SD" piemērots 150 eiro naudas sods, bet par pārkāpumiem "Daily" pusdienu restorānā Liepājā ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam "Baltic Restaurants Latvia" - 200 eiro naudas sods.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, lielāko daļu PVD konstatēto pārkāpumu uzņēmumi ir novērsuši.

LETA jau ziņoja, ka Smiltenes vidusskolā pērn novembra vidū norovīrusa izplatība izraisīja vairāk nekā 60 bērnu saslimšanu ar akūtu zarnu infekciju.

PVD veiktajā pārbaudē uzņēmuma "Draugs-SD", kas nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus Siguldas vidusskolas un bērnudārza audzēkņiem, darbībā konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus. Nomazgājumi, kuros konstatētas zarnu nūjiņas, bija ņemti uzņēmuma virtuvē - no katliem, kuros tiek gatavots ēdiens, kā arī no termosa, kurā ēdiens tiek piegādāts pirmsskolas izglītības iestādei.

Smiltenes vidusskola un ēdināšanas uzņēmums "Draugs-SD" un Smiltenes vidusskola atradās divās blakus esošās, ar gaiteni savstarpēji savienotās ēkās. Ēkā, kurā atrodas ēdināšanas uzņēmuma virtuve, tika gatavots ēdiens gan vidusskolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem.

Vēstīts arī, ka PVD pērn 28.novembrī veica pārbaudi "Daily" pusdienu restorānā Ziemeļu ielā 19, kurā ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia". PVD pārbaudē konstatēja vispārējās higiēnas prasību, kā arī citus ar ēdiena gatavošanu un izsniegšanu saistītus pārkāpumus, kā rezultātā ar akūtu zarnu infekciju Liepājā bija saslimuši 116 cilvēki, tostarp četru uzņēmumu darbinieki. Četras personas tika stacionētas.

"Baltic Restaurants Latvia", ņemot vērā akūtas zarnu infekcijas izplatīšanos, pusdienu restorānu uz laiku slēdza. Kompānijas valdes loceklis Guntis Bredovskis arī norādīja, ka pastiprinās pārtikas produktu piegādātāju un produkcijas ražotāju auditu.

Tāpat Bredovskis pavēstīja, ka turpmāk pārtikas piegādātāju piedāvātie produkti tiks ne tikai pārbaudīti pēc organoleptiskiem kvalitātes rādītājiem, bet arī tiks veiktas sistemātiskas mikrobioloģisko rādītāju pārbaudes, izmantojot sertificētas laboratorijas pakalpojumus. "Baltic Restaurants" vairākos pusdienu restorānos apmeklētājiem būs pieejamas arī roku dezinfekcijas iekārtas.