Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

KNAB tērēs 18 100 eiro pistoļu iegādei

© Reinis Hofmanis/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušā gada nogalē noslēdzis iepirkumu par pistoļu iegādi.

KNAB pagājušā gada nogalē pieņēmis lēmumu par iepirkuma uzvarētāju un līguma summa ir 18 100 eiro.

Birojā neatklāja uzvarētāju, pamatojot to ar 2004.gadā pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz, ka valsts noslēpuma objekts ir informācija par Nacionālo bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un KNAB bruņojuma, munīcijas un kara tehnikas iegādi.

Aģentūra LETA gan Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā atrada vēl nesen veiktus šaujamieroču iepirkumus armijai un Iekšlietu ministrijas sistēmas vajadzībām, kuros redzami iepirkuma uzvarētāji. Tā 2017.gada sākumā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra organizētajā iepirkumā par "Glock" pistoļu un to rezerves daļu iegādi 1 236 436 eiro vērtībā uzvarējis uzņēmums "Glock Ges.m.b.H.".

Tāpat 2017.gadā noslēgts 1 305 981 eiro vērts līgums par ieroču iegādi Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu vajadzībām uz pieciem gadiem. Piegādātāji - SIA "Zommers", "Glock Ges.m.b.H." un "Heckler&Koch". Toreiz iepirktas snaiperšautenes, "Glock" pistoles, mašīnpistoles un triecienšautenes.

Nevienā no minētajiem iepirkumiem šaujamieroču skaits netiek atklāts. Arī KNAB iegādājamo pistoļu skaitu neatklāj.

Saskaņā ar KNAB likumu, biroja amatpersonai, atbilstoši amata aprakstam atļauts glabāt un nēsāt dienesta vai personiskos šaujamieročus, kā arī pielietot šaujamieročus, fizisku spēku un speciālos līdzekļus atbilstoši likumam "Par policiju".

Tāpat KNAB priekšnieks 2018.gadā gadā ir izdevis iekšējo normatīvo aktu "KNAB īpašumā esošo šaujamieroču un speciālo līdzekļu glabāšanas, nēsāšanas, izmantošanas un pielietošanas kārtība", kam ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss.