Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas dome gatava jau šodien sākt Centrāltirgus teritorijā esošo kiosku demontāžu

© Annija Meikšane/ F64 Photo Agency

Ja līdz šodienas pusnaktij SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nebūs veikusi Gogoļa ielas laukumā esošo tirdzniecības kiosku demontāžu, jau naktī Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji demontāžu sāks paši, noskaidroja pašvaldībā.

Saskaņā ar līguma uzteikumu, uzņēmumam Gogoļa ielas pusē esošā teritorija jāatbrīvo līdz 14.janvārim. Kā aģentūrai LETA norādīja Rīgas Centrāltirgū, vēl šodien nomniekam ir likumīgas tiesības tur atrasties un nodarboties ar tirdzniecību, taču jau rīt teritorijai jābūt izvāktai.

Patlaban gan neviena no tirdzniecības vietām demontēta nav, kas nozīmē, ka līdz pusnaktij uzņēmums, visticamāk, demontāžas darbus veikt nepaspēs. Tādā gadījumā pašvaldība jau šonakt to darīšot pašas spēkiem, darbu izdevumus pēc tam piedzenot no uzņēmuma.

Pēc tirgus pārstāvju paustā, uzņēmums apsver iespēju šajā teritorijā izveidot un labiekārtot skvēru, kas būtu gan kā atpūtas vieta, gan kā gadatirgu organizēšanas vieta.

Kā ziņots, 28.novembrī Rīgas Centrāltirgus vadība uzteica līgumu nomniekam SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kura pārvaldītajā teritorijā dažas nedēļas iepriekš notika vērienīga, Valsts policijas organizēta kontrabandas apkarošanas operācija.

21.novembrī un 22.novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām - 1970., 1975. un 1977.gadā dzimušiem vīriešiem, kā arī 1976.gadā dzimušai sievietei - tiesa piemērojusi apcietinājumu. No apcietinātajiem divas personas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā, no kurām viena par nelikumīgu akcīzes preču apriti sodīta administratīvā kārtībā jau 49 reizes.

VP vadītājs Ints Ķuzis iepriekš Latvijas Televīzijā pastāstīja, ka policijai ir aizdomas, ka centrālo lomu akcizēto preču nelikumīgā apritē "Rīgas Centrāltirgū" ieņēmis tieši privātuzņēmums, kam ir izīrēta daļa no tirgus. Ķuža vērtējumā, šis privātais uzņēmums esot saistīts ar noziedzības pasauli un veicis organizētu darbu akcizēto preču nelikumīgā tirdzniecībā. Viņš mudināja Rīgas domi vērtēt, vai ar konkrēto uzņēmumu saglabāt nomas līgumu.

Vienlaikus Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācija, šajā teritorijā esošie kioski jau vairāk nekā 12 gadus tur atrodas nelikumīgi.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" dibināts 1991.gadā un pieder trim privātpersonām - Viktoram Baklaginam, Zanei Vilcānei un Radmilai Orlovai, kura ir norādīta kā uzņēmuma patiesā labuma guvēja. 2018.gadā uzņēmums strādājis ar 300 754 eiro apgrozījumu un 80 576 eiro peļņu. Aģentūrai LETA nav izdevies sazināties ar uzņēmumu, lai uzklausītu tā redzējumu par notikušo.