Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Levits: Tiesības joprojām piemērojam padomiski – formāli

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijā tiesību piemērošanā joprojām neesam pietiekami attālinājušies no padomju okupācijas laikā uzspiestās sistēmas, uzstājoties Satversmes tiesas svinīgajā sēdē un identificējot četrus tiesiskuma ienaidniekus, pauda Valsts prezidents Egils Levits.

«Ienaidnieks tiesiskumam ir tiesību formāla piemērošana, un šeit mēs joprojām īsti neesam stingri attālinājušies no tās tiesību sistēmas, kas mums bija uzspiesta okupācijas periodā [..]. Mēs tomēr mēdzam vēl redzēt tiesību normu formālu piemērošanu, mēs redzam piemērus, kur tas notiek, un visi zina, ka tas ir nepareizi, bet attiecīgā amatpersona saka: «Es esmu likumu izpildījis!» Tā tas nevar būt, dārgie kolēģi! Tiesiskā valstī un valstī, kur valda tiesiskums, tas nevar būt, un tas nozīmē, ka šeit, mūsu Latvijā, ir jāpiestrādā pie tiesību formālas piemērošanas,» uzsverot, ka Satversmes tiesa daudz darījusi, lai tiesības tiktu piemērotas pēc būtības.

Ne mazāki tiesiskuma ienaidnieki prezidenta skatījumā ir tiesību ļaunprātīga izmantošana, tiesību apiešana un tiesību nihilisms. Pēdējais gan savas izplatības zenītā bija aizvadītā gadsimta 90. gados un šodien tam ir «diezgan maza nozīme».

«Šie četri ienaidnieki joprojām Latvijā ir dzīvi - daži vairāk, daži mazāk. Ne tikai tiesas, bet arī citu konstitucionālo orgānu pārstāvji, kas ikdienā īsteno tiesības, ir aicināti cīnīties ar šiem tiesiskuma ienaidniekiem. Problēma daļēji ir tā, ka viena daļa no atbildīgajām amatpersonām nemaz neatpazīst šos tiesiskuma ienaidniekus,» teica E. Levits.

Piektdien ar svinīgo sēdi Satversmes tiesa simboliski noslēdza aizgājušo 2019. gadu un atklāja jauno Satversmes tiesas darba gadu.

Pērn Satversmes tiesā saņemts mazākais pieteikumu skaits pēdējo desmit gadu laikā - 182, savukārt ierosinātas 32 lietas, bet izskatītas 20 lietas. Salīdzinoši 2018. gadā tiesā tika saņemti 183 pieteikumi, bet ierosinātas tika 23 lietas.

Pēc konstitucionālās sūdzības pērn ierosinātas 22 lietas, pēc tiesas pieteikuma - četras, pēc tiesībsarga pieteikuma - trīs, pēc 20 Saeimas deputātu pieteikuma - divas, bet viena lieta ierosināta pēc pašvaldības domes pieteikuma.

Tiesa pērn izskatīja 20 lietas. Spriedumi pieņemti 17 lietās, bet trīs lietās izbeigta tiesvedība. Vienā lietā tiesvedība apturēta sakarā ar jautājumu uzdošanu Eiropas Savienības Tiesai prejudiciāla nolēmuma pieņemšanai. Spriedumos izvērtēta 38 tiesību normu satversmība, 23 tiesību normas atzītas par atbilstošām, savukārt 15 - par neatbilstošām Satversmei. Deviņiem spriedumiem tiesneši pievienojuši atsevišķās domas.