Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēris meža cūkām pērn konstatēts uz pusi retāk nekā gadu iepriekš

© Egons Ansbergs/F64

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) meža cūkām pērn kopumā konstatēts apmēram uz pusi retāk nekā gadu iepriekš, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Statistika par konstatētajiem ĀCM gadījumiem 2019.gadā liecina, ka pērn kopumā ĀCM Latvijā bija konstatēts 430 meža cūkām 70 ĀCM skartajos novados un 181 ĀCM skartajā pagastā.

Tikmēr statistika par konstatētajiem ĀCM saslimšanas gadījumiem Latvijā 2018.gadā liecina, ka togad ĀCM Latvijā bija konstatēts kopumā 905 meža cūkai 86 skarto novadu 269 skartajos pagastos un vienā ĀCM skartajā pilsētā.

Savukārt mājas cūkām ĀCM 2019.gadā konstatēts vienu reizi - saimniecībā ar 52 mājas cūkām salīdzinājumā ar 2018.gadu, kad ĀCM mājas cūkām tika konstatēts desmit saimniecībās, kopumā likvidējot 16 705 dzīvniekus.

Lielākajā daļā Latgales, Vidzemes un Zemgales 2019.gadā konstatēti vien atsevišķi saslimšanas gadījumi, bet ĀCM epicentrs pērn atradās Dienvidkurzemē, kur ĀCM meža cūkām tika konstatēts biežāk.

Saskaņā ar PVD pērn novembrī sniegto informāciju ĀCM meža cūkām jau pagājušā gada desmit mēnešos konstatēts teju trīs reizes retāk nekā šādā pašā laika posmā 2018.gadā.

Saskaņā ar dienestā sniegto informāciju, saslimšanas gadījumu skaita sarukums 2019.gadā ir saistāms ar būtisku meža cūku populācijas samazināšanu - visi saslimušie dzīvnieki īsā laikā iet bojā, kā arī notiek intensīvas un mērķtiecīgas medības. Tādējādi epidemioloģiskā situācija ĀCM jomā uzlabojusies.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.